Devlet Bahçeli’nin söylediği müptezel ne demek?

Apolet sökme tartışmalarına bir cevap da Devlet Bahçeli’den geldi. MHP Genel Başkanı’nın apolet sökme ile ilgili söylediği müptezel kelimesinin anlamı merak edilmeye başladı.

Devlet Bahçeli’nin söylediği müptezel ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
7 Haziran 2018 Perşembe 09:23

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'e yönelik “Apoletlerini sökeceğim” sözleri üzerine "Bu komutanımızın apoletlerini sökecek müptezel henüz anasından doğmamıştır" dedi. Peki ya müptezel ne demek, ne anlama geliyor?

Devlet Bahçeli, partisinin Taha Akgül Spor Salonu'nda düzenlenen Sivas Bölge İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Apoletleri sökecek müptezel anasından doğmadı” dedi. Bunun üzerine söylediği müptezel kelimesi araştırılmaya başladı. Bahçeli konuyla ilgili olarak şunları da söyledi;

"Varsa yoksa kriz siyasetini canlı tutmak için çabalıyorlar. Sundukları bir şey yok. Söyledikleri bir şey yok. Yaptıkları, yapacakları bir şey de yok. Ancak yalanları, dolanları, uydu ve uyduruk lafları pek çok. Zillet ittifakının cumhurbaşkanı adaylarına bakınız, tam bir garabet, tam bir felaket. Birisi çıkıyor, 'Parlamenter sisteme geri döneceğiz.' diyor, diğeri çıkıyor '2.Ordu Komutanının, terörle mücadelede üstün başarılara imza atmış saygın bir generalin apoletlerini sökeceğim.' iddiasında bulunuyor. Allah bunlara fırsat vermesin, milletimiz eyvallah etmesin.

Düşünebiliyor musunuz, 2.Ordu Komutanı, Cumhurbaşkanımızın iftar programına katıldığından dolayı ince ince bozgun siyaseti yapan şahsın Nevşehir’de hedef tahtasına oturuyor. Neymiş, Cumhurbaşkanını alkışlamış. Ne yapacaktı, yuh mu çekecekti? Ültimatom mu verecekti? Muhtıra mı hazırlayacaktı? Ne yapacaktı, Cumhurbaşkanını protesto mu edecekti? Düşman mı sevindirecekti? İnceldikçe esneyen, esnedikçe kopma noktasına gelen siyasi meddah ve bezirgana, şerefli bir Türk komutanının apoletlerini sökme fikrini kim ya da kimler vermiştir?"

Müptezel ne demek?

Saygınlığını yitirmiş, benzeri çok olduğundan değerini kaybetmiş mal, saygıdeğer olmayan kişi anlamlarında kullanılan bir terimdir. Kelimenin ayrıca argoda başka anlamlarla kullanıldığı da görülmektedir. Müptezel kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ve bayağılaşma, ayağa düşme anlamlarına gelen iptizal kelimesinden türemiştir.

Müptezel sözlük anlamı

1.Sıfat Saygınlığını yitirmiş

2.Çokluğundan dolayı değerini yitiren, değersiz

Argoda müptezel ne demek?

Müptezel kelimesi argoda uyuşturucu satan ve/veya kullanan kimseler için kullanılmaktadır ve bağımlı anlamına da gelmektedir. Aynı zaman “ortalık malı” anlamında kullanımı söz konusudur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar