Apolet sökmek ne demek? Apolet sökme tartışması nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce arasında süren apolet sökme tartışması nedir, apolet sökmek ne demek?

Apolet sökmek ne demek? Apolet sökme tartışması nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
4 Haziran 2018 Pazartesi 09:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce arasında süren apolet sökme tartışmaları sürüyor. Muharrem İnce’nin 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’e yönelik apoletini sökeceğim demesi üzerine apolet tartışmaları başladı ve konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce’ye tepkisini gösterdi. Tüm bu gelişmelerin ardından apolet sökmenin ne demek olduğu araştırılmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın apolet sökme cevabı;

“Apolet Sökmek Ne Demek!. Kral Olmaya mı Heveslisin?”

“Sen teröristin kim olduğunu bilmiyorsun”

 “Biliyorsunuz, CHP’nin adayı bugün kafayı Zeytin Dalı Harekatımızın kahraman komutanı Metin Temel Paşamıza takmış. Diyor ki, ‘Erdoğan şu kadar generalin apoletini söktü, ben de bununkini sökeceğim.’ Bana bak, biz terörist olanın apoletini söktük, teröristlere karşı mücadele edenlerin değil.” diye konuştu. Korgeneral İsmail Metin Temel Paşa’nın ülkeyi vuran teröristlerle mücadele sürdürdüğünü vurgulayan Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin açıklamalarına şu sözlerle tepki gösterdi:

“İnce, sen teröristin kim olduğunu bilmiyorsun. Zaten siz o teröristlerle de Ankara’dan İstanbul’a kol kola yürüdünüz. Senin genel başkanın teröristlerle beraber Ankara’dan İstanbul’a kol kola yürüdü. Biz sizleri iyi biliriz. Bir insan ülkesinden bu kadar mı habersiz olur?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Apolet sökmek’ ne demek? Sen bu ülkeye cumhurbaşkanı olmaya mı talipsin, kral olmaya mı heveslisin? Daha adayken işi bu noktaya getiren adam Allah muhafaza o göreve gelirse neler yapar, varın siz hesap edin. Böyle, kaba saba meydanlarda konuşup atmakla siyaset olmaz. Sen bu işi öğreneceksin ama iş işten geçmiş ve atı alan da Üsküdar’ı geçmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Muharrem İnce’den apolet sökme için ne demişti?

CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını alkışladığını öne sürdüğü generali, 30 Ağustos’ta emekli edeceğini söyledi. İnce, “Türk ordusunun generali misin, Ak Parti’nin il başkanı mısın? Herkes haddini bilecek, herkes kurallara uyacak. Herkes anayasaya, yasaya uyacak. Bir general öyle bir şey yapamaz. Onun apoletlerini sökeceğim. 30 Ağustos'ta ilk emekliye ayıracağım general o olacak. 81 milyonun huzurunda söylüyorum. Senin apoletlerini sökmezsem ben de Muharrem İnce değilim." demişti.

İsmail Metin Temel Paşa kimdir?

15 Temmuz gecesi, darbecilere karşı ön saflarda yer alan Korgeneral İsmail Metin Temel, YAŞ kararıyla darbeci Orgeneral Adem Huduti'nin yerine 2’nci Ordu Komutanlığına getirilmişti. II. Ordu komutanı olan İsmail Metin Temel özellikle geçmiş bile diyemeyeceğimiz yakın tarihimize damga vurmuş, TSK'nın komuta kademesinde bulunan önemli komutanlardan biridir. Özellikle Afrin'de PKK karşısında yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın komutanı olan Temel Paşa'nın, kısa sürede Afrin'in temizlenerek terörden arındırılmasında önemli rolü bulunmaktadır.  Zeytin Dalı harekatını sahada yöneten 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'in, bir dönem PKK ve FETÖ'nün hedefinde olduğu daha önce çok defa söylenmiş, İsmail Temel Paşa'nın, o dönem Van bölgesinde teröristlerce kurulan bir tim tarafından infaz edilmeye çalışıldığını, ancak o pusudan kurtulduğunu söylenmişti.

Apolet nedir, apolet sökmek ne demek?

Subaylarda rütbeyi göstermek için üniformaların omuzlarına takılan işaretli parça, omuzluğa apolet denir.

Askerlikte Apolet Nedir?

Askerlikte Asteğmenden Mareşala kadar olan subayların, üniformalarının sağ ve sol omuzlarına takılan, rütbelerini gösteren omuzluk.  Apolet sökmek ise bu omuzluğun kaldırılmasıdır.

Apolet takan rütbeler:

Türk Kara Kuvvetleri: Asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral, genelkurmay ve mareşal.

Türk Deniz Kuvvetleri: Asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğamiral, tümamiral, koramiral,oramiral,genelkurmay, büyük amiral.

Türk Hava Kuvvetleri: Asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar