2019 işsizlik maaşı şartları neler? 120 prim şartı günü kalktı mı?

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşının 2019 yılında ne kadar artacağı ve şartlarının ne olacağı araştırılıyor. 2019 işsizlik maaşı şartları neler? 120 prim şartı günü kalktı mı?  Yeni işsizlik maaşı şartları neler 2019?

2019 işsizlik maaşı şartları neler? 120 prim şartı günü kalktı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
30 Kasım 2018 Cuma 15:00

Devlet tarafından işsiz kalanlara çeşitli sürelerde ödenen işsizlik maaşı 2018 yılında en düşük 805 lira, en yüksek ise 1623 lira olarak verilmekteydi. 2019 yılında asgari ücretin artması ile birlikte işsizlik maaşında da artış söz konusu olacak. Bunun yanında 2019 işsizlik maaşı şartlarında da bazı değişiklikler söz konusu olacak. Peki ya 2019 işsizlik maaşı şartları neler? 120 prim şartı günü kalktı mı? Yeni işsizlik maaşı şartları neler?

İşsizlik maaşı nedir?

İşsizlik maaşı, her çalışanın işsiz kalması halinde güvencesidir. Son dört aylık brüt maaşa göre hesaplanan, 6,8 ve 10 aylık sürelerde kendi imkanlarımız veya İŞKUR tarafından mesleğimize uygun iş bulana kadar geçinmemizi sağlayan ve işsizlik sigortası fonundan karşılanan aylıktır. Sigortalı olarak çalışan herkesin maaşından yüzde 1 oranında işsizlik sigortası pirimi kesiliyor. Fonda biriken bu para işsizlere, işsizlik maaşı olarak ödeniyor.

2018 işsizlik maaşı ne kadar?

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyorlar. 2018 yılıyla beraber en düşük işsizlik maaşı 805 lira iken, en yüksek miktar ise 1623 lira olarak belirlenmişti. Şimdi ise merak edilen 2019 yılında işsizlik maaşının ne kadar artacağı oldu.

2019 işsizlik maaşı şartları neler?

Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı çalışanlara hükumet tarafından ödenen işsizlik maaşında yeni düzenleme yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 120 günden az çalışanların mağduriyetini gidermek için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planı çerçevesinde işsizlik maaşı şartları esnetiliyor ve 120 gün çalışma şartı kaldırılıyor. Yapılacak olan bu yeni düzenlemeyle birlikte 12 bin 500 kişinin daha işsizlik maaşından faydalanması planlanıyor.

Sadece işten atılanlar değil belli şartlarda istifa edenler de işsizlik maaşı alabiliyor.  Hükümet, işlerin durma noktasına geldiğini iş yerlerini rahatlatmak için kısa çalışma ödeneği formülünü de devreye sokacak. Ödenekle birlikte bir yandan zor günler geçiren işverenlerin nefes alması sağlanacak. Diğer yandan kısa zamanlı da olsa işten ayrılmış çalışan maaş almaya devam edecek. Kısa çalışma ödeneği, haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya faaliyetlerini en az dört hafta durduran iş yerlerinde geçerli olacak. Buna göre çalışanlara 3 ay gelir desteği sağlanacak. İş durdurma süresinin uzaması halinde, 6 aya kadar uzatılabilecek.

Mevcut işsizlik maaşı şartları neler?

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı için talep edilen koşulların başında işsizlik maaşına başvuru yapacak kişinin işyerinden kendi isteği dışında ayrılmış olması şartı geliyor. Bu şarta göre maaş için başvuru yapacak kişi iş yerinden istifa etmiş olmamalı. Buna göre işsizlik maaşı başvurusunda bulunacak kişi kendi isteği dışından işinden çıkarılmış olmalı. Başvuru yapacak kişinin çalışmakta olduğu şirketin iflası ve benzeri durumların yaşanması da başvurular için geçerli sayılıyor. İşsizlik maaşı almak için iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Otuz günden sonra da başvurulabiliyor ancak bu durumda gecikilen süre kadar eksik maaş ödeniyor.

İşsizlik maaşı süreleri nedir?

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar