Bilim insanlarından çığır açacak keşif: Dondurulmuş insanlar hayata dönebilecek

Bilim insanları, beyin dokusunu zarar görmeden dondurup çözmeyi başardı. Prof. Zhicheng Shao ve ekibinin geliştirdiği kimyasal karışım "MEDY" sayesinde nöronlar, dondurulduktan sonra bile normal işlevlerini sürdürebiliyor.

Bilim insanlarından çığır açacak keşif: Dondurulmuş insanlar hayata dönebilecek
Son Güncelleme: 16 Mayıs 2024 Perşembe 13:07
16 Mayıs 2024 Perşembe 13:04

Bilim insanları, beyin dokusunu zarar görmeden kriyojenik olarak dondurmayı başardı ve çözme işlemi sonrası nöronların normal şekilde çalışabildiğini gösterdi. Bu keşif, gelecekte dondurulmuş insanların hayata döndürülmesi umutlarını artırıyor.

MEDY: BEYİN DOKUSUNU DONDURAN KARIŞIM

Harvard eğitimli bir sinir bilimci olan ve Çin'deki Fudan Üniversitesi'nde çalışan Prof. Zhicheng Shao ve ekibi, "MEDY" adını verdikleri kimyasal bir karışım geliştirdi. Cell Reports Methods dergisinde yayınlanan çalışmada MEDY, nöronları donarken hasar görmekten koruyor ve çözüldüklerinde normal işlevlerini sürdürmelerini sağlıyor.

BEYNİ HASAR GÖRMEDEN KORUYOR

Prof. Shao, bu gelişmenin sinirbilimcilere yeni ilaçlar üzerinde çalışma olanağı sunduğunu ve aynı zamanda gelecekte insanların vücutlarını dondurarak süresiz olarak muhafaza etmelerine olanak tanıyabileceğini belirtti. Bu buluş, beyin hücrelerinin yüzde 80'inin sudan oluşması ve donma sırasında buz kristallerinin hücrelere zarar vermesi nedeniyle bugüne kadar büyük bir zorluktu.

ESKİ FONKSİYONUNA DÖNÜYOR

MEDY karışımı, kristalleşme olmadan beyin dokusunu soğuk tutarak yaşlanmasını önlüyor ve hasarsız bir şekilde muhafaza ediyor. Bu buluş, beyin dokusunun korunmasının yanı sıra normal fonksiyonuna kavuşarak hayata geri döndürülmesini de sağlıyor.

35454.jpg

Ancak bilim insanları, tüm beyni dondurmanın hala büyük zorluklar barındırdığını belirtiyor. Yine de bu gelişme, gelecekte dondurulmuş insanların yaşama geri döndürülmesi çalışmalarını destekleyebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar