Hizmet akdi nedir? Hizmet akdine tabi olmak ne demek?

İşsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün şartının yeni düzenlemeye göre hizmet akdine tabi olmaya dönüştürülmesinin ardından hizmet akdi nedir? Hizmet akdine tabi olmak ne demek? Soruları araştırılmaya başladı.

Hizmet akdi nedir? Hizmet akdine tabi olmak ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
30 Kasım 2018 Cuma 13:26

Yeni işsizlik maaşı düzenlemesine göre işsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün prim ödeme şartı hizmet akdine tabi olma haline dönüşüyor. Peki ya Hizmet akdi nedir? Hizmet akdine tabi olmak ne demek? Detaylar haberimizde.

İşsizlik Kanunu’nda yer alan, işsizlik maaşı almak için son 120 günlük “prim ödeyerek sürekli çalışma” koşulu, “hizmet akdine tabi” olma şeklinde değiştirilecek. Böylece, iş değişiklikleri sırasında doğan bir günlük boşluklar, işsizlik maaşı ödenmesine engel teşkil etmeyecek. 

Hizmet akdi ne demek?

-İş sözleşmesi.

-Bir sonuç elde etmek, herhangi bir şey ortaya koymak için güç harcayarak yapılan etkinlik, çalışma

-Bir değer yaratan emek.

-Birinden istenen hizmet veya birine verilen görev

-Sanayi, ticaret, tarım, maliye vb. alanlara ilişkin ekonomik etkinliklerin bütünü.

-Kamu yararına yapılan işler.

-Herhangi bir yere düzen verici, günlük yaşayışı sağlayıcı her türlü çalışma.

-Geçim sağlamak için herhangi bir alanda yapılan çalışma, meslek

-İş yeri

-Bir mal veya hizmet üretmek için harcanan emek.

-Tarım, sanayi ve hizmetler gibi çeşitli iktisadi alanlarda yürütülen etkinlikler.

Hizmet akdine tabi olmak ne demek?

“Hizmet Akdi” kavramı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunundan yola çıkarak tanımlanabilir. İşçi ile işveren arasında belirli veya belirsiz zamanda; işçinin hizmet görmeyi, işverenin ise işi yapma karşılığında ücret vermeyi kabul ettiği sözleşmelerdir. Her iki taraf için de karşılıklı borç doğuran bir akit olup, maddi ve fikri bütün çalışmaları kapsamaktadır. Öte yandan bu konuda kapsayıcı ve tamamlayıcı sayılabilen 4857 sayılı İş Kanununda; işçinin işverene bağımlı olarak hizmet vermesini, işverenin ise ücret ödemesini vurgularken ek olarak tanımın içeriğini daha kapsayıcı vermektedir. İş Kanununa göre, Hizmet akdi herhangi bir şekle tabi değildir. İşin koşullarına göre yazılı ve sözlü yapılabilir. Bu nedenle akdin yazılı yapılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu durum iş sözleşmesinin durumuna göre değişmektedir. Süre bakımından bir yıl ve üzeri olan sözleşmelerin şeklen yazılı yapılması şarttır.

Hizmet akdinin önemi nedir?

Yazılı olmayan bir akit benimsendi ise işveren, en geç 2 aylık zaman zarfında çalışma koşullarını, çalışma süresini, ücretini (varsa ek ücreti) ve ödeme zamanını, belirli iş sözleşmesi ise süresini, sözleşmenin fesih olması durumunda uyulacak hükümleri belirten belgeyi işçiye vermekle mükelleftir. Belirli iş sözleşmesinin süresi bir ayı aşmadığı durumlarda bu belirtilen hükümler uygulanmaz. Ancak işçi ile bir aydan fazla çalışma süresinde anlaşılıp, iki ay dolmadan anlaşmanın bozulması halinde işveren en geç işçinin işten çıkacağı tarihte söz konusu belgeyi vermelidir. Hizmet akdi işçinin haklarının korunması açısından öneme sahiptir. Hizmet akdine göre ödenecek ücret, prim, sigorta günleri ve bunun gibi konularda işçinin itirazı için elini güçlendirmektedir. Hakkını arayabileceği idari para cezası gibi davaları açabilmektedir. İşveren açısından bakıldığında da getirileri olan bu akit karşılıklı hakları korumayı sağlamaktadır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar