için kaldı

İstifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır? İstifa edene işsizlik maaşı şartları 2018

İstifa edilse bile işçi işsizlik maaş alabiliyor. Yanlış duymadınız! İşte bu şartlar taşınıyorsa istifa edene de işsizlik maaşı alma hakkı tanınıyor. İstifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır? İstifa edene işsizlik maaşı şartları 2018..

İstifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır?  İstifa edene işsizlik maaşı şartları 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
18 Ekim 2018 Perşembe 10:37

Normal kanunlara göre istifa eden bir işçinin işsizlik maaşı alması mümkün değildir ancak bazı istisnalar dışında. İstifa eden kişiler bile birazdan paylaşacağımız durumlarda işsizlik maaşı alabilir. Peki ya istifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır, şartları neler? Detaylar haberimizde.

İstifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır?

İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, buradan istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak ettiği aylığı almaya devam edebilir. Normalde, istifa eden bir kişi işsizlik maaşı alamaz. Bir kişinin işsizlik sigortasından maaş alabilmesi için iki şart vardır. Bunlardan ilki işten ayrılma nedeninin kanunda belirtilen nedenlerden biri olmasıdır. İşverenin çıkarttığı kişiler işsizlik maaşı alabilir. Yani sadece işten atılanlar değil kendi isteğiyle işinden ayrılanlar da işsizlik maaşı alabiliyor. ‘Haklı fesih’ nedeniyle işten ayrılanların da bu maaşı alması mümkün.

İstifa eden işçi nasıl işsizlik maaşı alır? Haklı fesih kapsamına girenler

-Eğer işçi-patron arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınmışsa sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabiliyor.

-Maaşın ödenmemesi

-Gerçek ücretin saklanması

-Mobbing (psikolojik baskı)

-İyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması

-Sağlık gerekçeleri

-İşçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırılması

-SGK’ya düşük ücretten bildirim gibi konular haklı fesih kapsamına giriyor.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır, şartları neler?

İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yılda farklı işyerlerinde de olsa en az 600 gün prim ödemek gerekiyor. Yine işten ayrılmadan önceki 120 gün de eksiksiz prim ödenme şartı aranıyor. Maaşın süresi yatırılan prim gününe göre değişiyor. Buna göre son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında yani 1080 gün primi olanlar 10 ay işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik maaşı alanların GSS primlerini kim ödüyor?

İşsizlik maaşı alanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri İŞKUR tarafından ödeniyor. Kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri de devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanıyor. Ancak bu süreler emeklilik hesabından sayılmıyor. İşsizlik maaşı alırken iş bulanlar hemen bunu İŞKUR’a bildirmek zorunda. Bildirmeyen tespit durumunda maaşı faiziyle geri öder.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar