Pac-Man nedir, nasıl bir oyun? Pac-Man nasıl oynanır?

Öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı benzettiği Pac-Man karakterinin ne olduğu merak edilmeye başladı. Pac-Man nedir, nasıl bir oyun? Pac-Man nasıl oynanır?

Pac-Man nedir, nasıl bir oyun? Pac-Man nasıl oynanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
3 Aralık 2018 Pazartesi 09:10

Camal Kaşıkçı ile Suudi aktivist Ömer Abdülaziz arasında geçen WhatsApp konuşmalarında geçen Cemal Kaşıkçı’nın Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı benzettiği Pac-Man karakterinden sonra Pac-Man nedir, nasıl bir oyun, nasıl bir karakter? Soruları araştırılmaya başladı.

Amerikan yayın kuruluşu CNN International, Cemal Kaşıkçı'nın Kanada'nın Montreal kentinde yaşayan Suudi aktivist Ömer Abdülaziz'e WhatsApp'tan gönderdiği mesajlarda, Suudi Arabistan'ı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı (MBS) sertçe eleştirdiği ve gazetecinin öldürülmesi için bu mesajlaşmaların da bir faktör olabileceğini ortaya çıkardı. Abdülaziz ile Kaşıkçı arasında mayıs ayında geçen bir konuşmada, bir grup Suudi aktivistin kendi ülkesinde tutuklanmasının ardından Kaşıkçı'nın, Veliaht Prens hakkında, "Ne kadar çok kurbanını yerse, daha fazlasını isteyen bir canavar 'Pac-Man' gibi. Bu zulüm, kendine destek veren kişilere dahi ulaşırsa şaşırmam." yazdığı görülüyor. Bunun üzerine Pac-Man oyunu merak edilmeye başladı.

Mideye indirmedik şey bırakmayan kült oyun Pac-Man hepimizi bir dönem ekranlara saatlerce kilitlemişti. Sadece yüzden ibaret olan ve kaçan kovalanır mantığı ile hareket ederek önüne geleni yiyen Pac-Man hakkında detaylar..

Pac-Man nedir?

Pac-Man Namco tarafından yapılmış bir oyundur. 1980 yılında çıkmış ve kısa sürede popüler bir oyun olmuştur. Pac-Man'de oyuncu, bir labirent içerisinde hareket ederek sarı diskleri bitirmeye çalışır. Hedefi hayalet ve canavarlardan kaçarak tüm küçük diskleri toplamak olan oyuncu, tüm diskleri topladığında diğer aşamaya geçer. Labirent üzerinde beliren meyveleri toplamak oyuncuya fazladan puan kazandırır. Büyük sarı diskleri aldığında, canavar ve hayaletler maviye dönüşür ve bir süreliğine yenilebilir duruma gelirler. Oyunun Atari 2600 kartuşları Türkiye'de Dobişko adıyla piyasa sürülmüştür. Oyun Japonya'da Puck-Man olarak yayımlanmış olsa da; bazı vandalların "P" harfini "F" ile değiştirerek küfür oluşturması nedeniyle oyun Amerika'da Pac-Man olarak yayımlandı. Google 21 Mayıs 2010'da bir jest yaparak logosunda Pac-Man oynatmıştır. Pac-Man‘in bilinmeyen bir yanı oyunda bulunan dört hayaletin (ghost) oldukça stratejik düşmanlar olmasıdır. Iwatan bu dört hayaletin aslında plan yapıp Pac-Man’i tuzağa düşürmek için uğraştığını açıkladı. Bu dört düşmandan birisi Pac-Man’i sıkıştırırken diğeri ise kendini yem edip onu tuzağa çekmeye çalışıyor. Oyuncu tuzağa düşerse de 4 hayaletin saldırısına uğruyor.

Pac-Man karakterler ve özellikleri;

Kırmızı Hayalet Blinky, pembe Hayalet Pinky, mavi Hayalet Inky, turuncu Hayalet Clyde. Görevleri farklıdır. Kırmızı sizi takip eder. Pembe tuzak kurar. Mavi kafasına göre takılır. Turuncu ise aptaldır, en kolay onu alt edersiniz.

Ayrıca bu hayaletler Türkçe'ye çevrilmiştir.

Gölge | Kırmızı

Hızlı | Pembe

Utangaç | Mavi

Mahkum | Turuncu

Pac-Man ismi nereden geliyor?

Artık bir efsane olmuş olan Pac-Man ismi aslında nereden geliyor? Yapımcı bu konuda da bir itirafta bulundu. Karakterin adı yine kızların ilgisini çekmek için seçilmiş. Kadınların meyve yemeyi sevdiğini fark eden Toru Iwatani bu unsurları oyuna eklemiş. Faydalı şeyler atıştıran bir adamın kızların dikkatini çekeceğini düşünen Iwatani Japonca atıştıran anlamına gelen puck kelimesinden oyunun adını türetmiş.

Pac-Man’i nereden oynarım?

Hala ısrarla kapanmamış olan atari salonlarından oynayabilirsiniz, en doğrusunu buradan bulursunuz.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar