Araba fiyatlarına zam yasağı geliyor! Otomobil piyasasını tamamen değiştirecek

Araba piyasasına yönelik Ticaret Bakanlığı yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Buna göre bayiler sıfır aracı yetkili satıcıya tahsis ettikten sonra vergisi ödendiği andan itibaren fiyatını artıramayacak. Peki zam yasağı piyasayı nasıl etkiler? Sıfır ve ikinci elde fiyat artışı durur mu? İşte detaylar...

Araba fiyatlarına zam yasağı geliyor! Otomobil piyasasını tamamen değiştirecek - Sayfa 1

Ticaret Bakanlığı sıfır araç fiyatlarında fahiş artışın önüne geçecek, stokçuluğu önleyecek ve tüketici mağduriyetlerini azaltacak yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Milliyet'in haberine göre; Araç bayileri taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve vergilerinin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacak.

1 12
 
Araba fiyatlarına zam yasağı geliyor! Otomobil piyasasını tamamen değiştirecek - Sayfa 2

‘PİYASAYA ETKİSİ NASIL OLACAK’ 
Peki düzenleme piyasayı nasıl etkiler? Sıfır araç fiyatlarındaki artışı durdurur mu? Konuyla ilgili merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, anlattı.

2 12
 
Araba fiyatlarına zam yasağı geliyor! Otomobil piyasasını tamamen değiştirecek - Sayfa 3

Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Otomotiv sektörü distribütör, yetkili bayi, ikinci el ve nihai tüketiciden oluşan bir ticaret zinciri. Son yıllarda ihale platformları, ilan siteleri ve ekspertiz firmalarının bu halkalara eklenmesi ile oldukça geniş bir ticaret zinciri haline geldi.

3 12
 
Araba fiyatlarına zam yasağı geliyor! Otomobil piyasasını tamamen değiştirecek - Sayfa 4

Böylesine büyük bir sektörün sahip olduğu yönetmelik sadece ikinci el otomobil satıcılarını kapsar nitelikteydi. Bizler sektör temsilcileri olarak tüm paydaşları kapsayarak işleyişi net kurallarla belirleyen bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğu görüşümüzü önceki dönemlerde Ticaret Bakanlığımızla paylaşmıştık. Bakanlığımız yaptığı incelemeler ve bizlerden edindiği referanslar doğrultusunda çalışmalarına başlayarak yeni yönetmeliğin taslak halini hazırladı.

4 12