İhtiyacı olmadığı halde çalma hastalığının adı nedir? 27 Eylül 2018 Hadi sorusu

İhtiyacı olmadığı halde çalma dürtüsüne neden olan hastalığının adı nedir? 27 Eylül 2018 Perşembe Hadi sorusunun cevabı haberimizde..

İhtiyacı olmadığı halde çalma hastalığının adı nedir? 27 Eylül 2018 Hadi sorusu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
27 Eylül 2018 Perşembe 10:17

Hadi Bilgi Yarışması'nın bugünkü sorusu: İhtiyacı olmadığı halde çalma hastalığının adı nedir? Cevabı haberimizde.

Hadi Bilgi Yarışması büyük bir heyecanla takip ediliyor. Yarışmada her yarışma için yeni bir ipucu yayınlanıyor. 27 Eylül’de Hadi’de ipucu olarak “Bazı hastalıklar vardır ki hastalık olduğunu kanıtlayamadığımız zaman ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunlardan en önemlilerinden biri ihtiyacı olmadığı halde çalma dürtüsüne sahip olanlar. Peki bu hastalığa ne denildiğini biliyor muyuz?” sorusu soruldu. Yarışmanın sevenleri cevabı araştırmaya başladılar.

SORU: Bazı hastalıklar vardır ki hastalık olduğunu kanıtlayamadığımız zaman ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunlardan en önemlilerinden biri ihtiyacı olmadığı halde çalma dürtüsüne sahip olanlar. Peki bu hastalığa ne denildiğini biliyor muyuz?

CEVAP: Kleptamoni

Kleptomani nedir?

 Hırsızlık hastalığı olarak bilinen kleptomani, ihtiyaç olmayan eşyaları çalma dürtüsüdür. Bu rahatsızlığı bulunan kişilerin çaldıkları eşyalar genellikle değersizdir. Hırsızlık hastalığı ruh sağlığının bozulması ile birlikte paralelik gösterir. Sorunun temelinde kişinin cesaretini kanıtlamak istemesi yatmaktadır. Kleptomanlar çaldıkları nesneleri çoğunlukla birilerine hediye verir, saklar ya da gizlice yerine koyar. Hırsızlık yaparken yakalandığı taktirde üzüntü ve utanç duyarlar.

Kleptomani hastalığının görülme sıklığı nedir?

Kleptomani nadir görülen ruhsal bir bozukluktur. Hırsızlık hastalığının toplumdaki yaygınlığı %0,6 civarındadır. Öte yandan bu sorun erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülmektedir.

- Kadın: %77

- Erkek: %23

Kleptomani hangi yaşlarda görülür?

Kleptomani genellikle ergenlik döneminde başlamaktadır. 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar