İçişleri Bakanı Çiftçi'den olaylı CHP baskını açıklaması: Süreci biz başlatmadık!

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin "mutlak butlan" kararı sonrası CHP Genel Merkezi'nde yaşanan olaylı polis müdahalesine ilişkin ilk kez konuştu. Sürecin idari değil tamamen adli bir zorunluluk olduğunu belirten Bakan Çiftçi, "Müdahaleyi güvenlik güçlerimiz başlatmadı, mahkeme kararı yine CHP yönetiminin talebiyle uygulandı" dedi.

İçişleri Bakanı Çiftçi'den olaylı CHP baskını açıklaması: Süreci biz başlatmadık!
Son Güncelleme: 26 Mayıs 2026 Salı 15:19
26 Mayıs 2026 Salı 14:50

Katar merkezli Al Jazeera’ye mülakat veren İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, CHP Genel Merkezi binasındaki tahliye krizi ve sonrasında çevik kuvvet ekiplerinin içeri girmesiyle büyüyen gerilime dair hükümetin duruşunu net sözlerle özetledi. Hukuk devletinde yargı kararlarının uygulanmasının esas olduğunu hatırlatan Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

"Ortaya çıkan tablo, güvenlik güçlerimizin ya da devlet kurumlarımızın kendi kendilerine başlattığı bir sürecin ürünü değil, doğrudan yargıya taşınmış hukuki bir davanın zorunlu sonucudur. Süreç, CHP içindeki bazı isimlerin ve delegelerin mahkemeye yaptığı başvurularla başladı. Sonrasında ise yine CHP adına yapılan resmi başvurularla mahkeme kararının infaz edilmesi yönündeki talepler Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne iletildi. Yani mahkeme kararı yine CHP yönetiminin talebiyle güvenlik birimlerimiz tarafından uygulanmak durumunda kalındı."

Taraflara uzlaşma süresi tanındı ama anlaşamadılar

Operasyon öncesinde CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve beraberindeki heyetle İçişleri Bakanlığı'nda kritik bir görüşme gerçekleştirdiklerini de doğrulayan Bakan Çiftçi, krizin suhuletle çözülmesi için diyalog kanallarını son ana kadar açık tuttuklarını aktardı.

Parti içindeki davalı ve davacı tarafların kendi aralarında bir uzlaşıya varması ve binayı kendi rızalarıyla tahliye edebilmeleri için emniyet güçlerinin operasyonu beklettiğini ve taraflara makul bir süre tanıdığını söyleyen Çiftçi, "CHP yönetimiyle son ana kadar iletişimde olduğumuzu kendileri de çok iyi biliyor. Ancak maalesef iç krizlerini kendi aralarında çözemediler, anlaşma sağlanamadı ve yargı kararının icrası kaçınılmaz oldu" şeklinde konuştu.

"Sınırların aşıldığına dair bir tespit yok"

Polis ekiplerinin demir kesme makaslarıyla garaj kapılarını kırarak içeri girmesi ve barikat kuran partililere göz yaşartıcı gaz (biber gazı) ile müdahale etmesine yönelik muhalefetten yükselen sert eleştirilere de yanıt veren Bakan Mustafa Çiftçi, emniyet personelinin hukuki sınırlar içinde kaldığını savundu:

"Güvenlik birimlerimiz siyasi bir tartışmanın, bir parti içi çekişmenin ya da gerilimin asla tarafı olamaz. Kolluk kuvvetlerimiz sadece mahkeme kararlarının uygulanması ve kamu düzeninin korunması sorumluluğu çerçevesinde görev yapmıştır. Müdahale sırasında güvenlik güçlerimizin tutumu tamamen hukukun çizdiği orantılılık sınırları içindedir ve bu sınırların aşıldığına dair herhangi bir idari veya adli tespit söz konusu değildir."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar