İran Devrim Muhafızları kökenli sertlik yanlısı kadroların en etkili isimlerinden biri olan ve dini lider Mücteba Hamaney'in onayıyla mart ayında göreve atanan Muhammed Bakır Zülkadir, bölgede devam eden sıcak çatışmalara dair Tahran'ın resmi duruşunu özetleyen radikal mesajlar verdi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun "boğazların seyrüsefer özgürlüğü için bir anlaşma masada" açıklaması yaptığı döneme denk gelen bu çıkış, Tahran'ın masada zayıf bir el ile oturmayacağının ilanı olarak yorumlandı.
Zülkadir, yaptığı ilk ulusa sesleniş niteliğindeki değerlendirmede, Washington ve Tel Aviv’in sahadaki asimetrik direnç karşısında askeri ve lojistik açıdan tıkandığını öne sürdü. "Geri adım atmayacağız, düşmanı yere serdik" ifadesini kullanan yeni Genel Sekreter, sahadaki dengelerin tamamen İran ve müttefikleri lehine değiştiğini savundu.
"Birlik ruhuyla düşman teslim olana kadar devam"
Devrim Muhafızları Genel Komutan Vekilliği ve İçişleri Bakan Yardımcılığı gibi geçmişteki kritik görevlerinde de ABD karşıtı sert söylemleriyle tanınan Zülkadir, ulusal birlik vurgusu yaptı. Düşmanın her türlü komuta zincirini kırma girişiminin boşa çıkarıldığını belirten üst düzey yetkili, siber ve askeri koordinasyonda hiçbir aksama yaşanmadığını aktardı.
Özellikle Basra Körfezi ve Umman Denizi gibi stratejik su yollarında düşman unsurlarının denizcilik alanında sahayı fiilen terk etmek zorunda kaldığını iddia eden İranlı general, batılı güçlerin deniz ticaret hatlarındaki çöküşünün asimetrik savaş doktrinlerinin bir başarısı olduğunu dile getirdi. Zülkadir, bölgesel ittifakların ve direniş ekseninin, batı emperyalizmi tamamen teslim olana kadar diplomatik veya askeri baskıyı azaltmayacağının altını çizdi.
insert_photo
insert_photo
insert_photo
Yorumlar