Raco'ya böyle girildi! Bomba, kurşun ve yağmur altında

Harekatın başladığı tarihten itibaren operasyonu takip eden DHA muhabiri İrfan Sapmaz, Raco'nun merkezinde ÖSO birlikleriyle teröristler arasında yaşanan sokak çatışmalarını anbean görüntüledi.

Raco'ya böyle girildi! Bomba, kurşun ve yağmur altında - Sayfa 1

Afrin'deki terör örgütlerine yönelik 45 gündür sürdürülen 'Zeytin Dalı Harekâtı'nda TSK havadan jetler ve karadan topçu birlikleri Raco'nun çevresini temizledi. Ardından, çevredeki dağlardan komando birlikleriyle ÖSO güçlerinin kuşatma altına aldığı Raco'nun merkezinde temizlik çalışmaları başlatıldı. Öncelikle çevre köyler ele geçirildi. Raco'yu çevreleyen kenar mahallelere ise perşembe günü girildi. Raco'nun merkezine girilmesi ise cuma günü olarak belirlendi. Cuma sabah namazı sonrası TSK birlikleri terörist mevzileri hem havadan hem de karadan bombalamayı sürdürdü.

1 9
 
Raco'ya böyle girildi! Bomba, kurşun ve yağmur altında - Sayfa 2

TSK ve ÖSO, özellikle Raco'da sivillere herhangi bir zarar gelmemesi adına büyük bir hassasiyet gösterdi. Raco'nun Afrin istikametine giden yolları açık tutuldu. Ancak yapılan temizliklerin ardından Raco merkezine girildiğinde sivillerin çok önceden bölgeyi terkettikleri anlaşıldı. ÖSO'lu komutanların belirlediği stratejiye göre Raco kent merkezine öncelikle ÖSO güçleri sadece Afrin istikametindeki yolu olası sivil kayıpların önüne geçmek için açık bırakacaktı. Dağlarda konuşlanan TSK komando birlikleri ise topçu atışlarını sürekli olarak Raco kent merkezindeki terör mevzilerine yönlendirmeyi sürdürecekti. Bu arada yolu kullanmak isteyen tüm terörist aktiviteler havadan İHA ve bölge istihbarat kaynaklarından gelen bilgiler çerçevesinde sürekli olarak etkisiz hale getirildi.

2 9
 
Raco'ya böyle girildi! Bomba, kurşun ve yağmur altında - Sayfa 3

4 Tümen ve 22 çeşitli gruplardan oluşan Zeytin Dalı Harekatı'na katılan sayıları 30 binin üzerinde olan ÖSO güçleri arasında herhangi bir kargaşa olmaması ve girilen bölgede birbirlerini tanımaları için kollara renkli bandajlar takılıyor. Raco kent merkezine girişten hemen önce Perşembe günü belirlenen renk kırmızı olurken, Cuma günü büyük operasyon için sarı renk seçildi. Ancak bu seçilen bandajların renkleri son derece gizli tutuluyor ve kente girmeden hemen önce ÖSO güçlerindeki çeşitli grupların komutanlarına teslim ediliyordu. Yani askerler bile son ana kadar bandajların renklerini bilmiyorlardı. ÖSO komutanları toplantıda özellikle sivil hassasiyetler üzerinde sık sık durarak sivillerin korunması için her türlü önlemlerin alınmasının altını çizdi.

3 9
 
Raco'ya böyle girildi! Bomba, kurşun ve yağmur altında - Sayfa 4

Cuma gecesi saatler 03.00 sularını gösterdiğinde tüm ÖSO karargahlarında ve TSK Komando birliklerinde operasyon bölgesine gitmek üzere yola çıkıldı. DHA muhabirinin beraber hareket ettiği ÖSO Livai Şimal Grubu komutanları Ebu Cafer ve Abdullah Halil, Raco kent merkezindeki çatışmalar ve yaşanabileceklerle bilgi verdi. Olası bubi tuzakları, bombalamalar, canlı bomba saldırıları gibi olaylara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdiler. Kent merkezine girerken alınan tedbirler ise şu şekilde sıralandı; Şehir merkezine öncelikle mayın temizleme ekiplerinden uzman kişiler, bubi tuzaklarına karşı ise asla ilk etapta hiçbir eve, iş yerine kapalı mekanlara girilmeyecek. Girilmesi gereken yerlere ise uzman kişiler tarafından izin ile girilebilecek. Şehir kent merkezine en fazla 20'şer kişilik gruplar halinde üç koldan girilecek, tek sıra ve asla ön saflardaki ÖSO askerlerinin mümkün olduğu kadar bastıkları yerlere basılarak girilmeye çalışılacak, böylece mayınlara karşı ve bubi tuzaklarına karşı daha önlem alınmış olacak. Bunun gibi bir çok savaş stratejisinin belirlendiği ve yaklaşık Cuma gecesi 3 saat kadar süren toplantıdan ardından Raco kent merkezine gitmek üzere dağların içerisinde yol alınmaya başlandı.

4 9