Erdoğan’ın yeni sistemde en az üç yardımcısı olacak

Tarabya Köşkü’nde yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değerlendirmesinin ardından yeni detaylar ortaya çıkıyor. Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en az üç yardımcı ataması bekleniyor.

Erdoğan’ın yeni sistemde en az üç yardımcısı olacak
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
28 Haziran 2018 Perşembe 09:34

AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın adayı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemin ilk başkanı oldu. Yeni sistemin ilk değerlendirmesi Tarabya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılmıştı. Sistemin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.

EN AZ ÜÇ YARDIMCI

Milliyet’te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve bu atamalar öncesi yapılacak teknik düzenlemeler hem bu toplantıda hem de Cumhurbaşkanlığı ve parti içindeki toplantılarda tüm ana hatlarıyla değerlendirildi. Atanacak "Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı"nın bakanlıkları koordinasyon görevini üsteleneceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı'nın ise, "en az üç" yardımcı atayabileceği konuşuluyor.

YENİ SİSTEM YEMİN TÖRENİNDEN SONRA UYGULANACAK

Meclis’e giren vekiller  8 Temmuz'da yemin edecek.  Erdoğan’ın da yaptığı yemin töreninden sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulanacak.

Bu süreç içinde hükümet, yetki kararnameleri ile yeni sistemin alt yapısını hazırlayacak. Yetki kararnamesine dayalı KHK'lar ile öncelikle yeni sisteme hazırlık yapılacak. Erdoğan'ın göreve başlamasıyla da kendisinin yayımlayacağı bir kararname ile bakanlıkları yapılandırması ve bakanlıklara da atamaları yapması bekleniyor. Yeni bakanlıklar, Bakanlar Kurulu, görev, yetki ve teşkilat yapısını düzenleyen yürürlükteki kanunlar, bunlarla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandığı an itibarıyla yürürlüğe girmek üzere mülga edilecek.

GENELKURMAY VE MİT YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlaması ile Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat yeninden yapılandırılacak.  Bu çalışmaların mayıs ayıdan beri yapıldığı belirtildi.  Bu iki kurumun yanı sıra Yüksek Askeri Şura’nın içinde kim olacağı ve nasıl işleyeceğine dair yapısı ile ilgili de bir düzenleme yapılacağı öne sürüldü

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar