Kurbanlık fiyatları ne kadar oldu 2018? Büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte 2018 kurbanlık fiyatları araştırılmaya başladı. Peki ya Kurbanlık fiyatları ne kadar oldu 2018?

Kurbanlık fiyatları ne kadar oldu 2018? Büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
4 Temmuz 2018 Çarşamba 12:52

2018 Kurban Bayramı’na 2 aydan az bir süre kala kurban kesecek olan vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. 2018 kurbanlık fiyatları nihayet belli oldu. Peki ya bu yıl büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları ne olacak?

Enflasyon rakamlarının son dönemlerde artması sonucu birçok şeye zam geldi. Enflasyon rakamlarına paralel olarak kurbanlık fiyatları da bundan etkilendi ve zamlandı.

Büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları

Kurbanlık fiyatları enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zamlanacak. 2018 yılının en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatının 7 bin lira, en düşük küçükbaş kurbanlık fiyatının ise bin lira olması öngörülüyor. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, hayvan üreticisinin enflasyonun üzerinde bir zamla satışa çıkmasının muhtemel olduğunu belirterek ağustos ayındaki kurun belirleyici olacağını söyledi.

Kurban Bayramı’na 1.5 ay gibi bir süre olmasına rağmen zincir hipermarketler şimdiden kurbanlık satışına başladı. Bu yıl üretici ise kurbanlıklara enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zam uygulayacak. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bu yıl kurbanlık kesimi için ülke genelinde yeterince hayvan olduğunu, dolayısıyla et fiyatlarının artmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi. Zincir marketlerin de gelecek talebi karşılamak için şimdiden kurban satışına başladığının altını çizen Tunç, özellikle İstanbul’da Kurban Bayramı’na 10 gün kala satışların hareketlendiğini ve rakamların semtlere göre bile değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

2017 yılında kurbanlık fiyatları nasıldı?

Kurban fiyatlarının artmasında en büyük sıkıntı yükselen döviz kuru nedeniyle maliyeti artan yem ve yakıt. Buna bağlı olarak hayvan üreticisinin enflasyonun üzerinde bir zamla satışa çıkarılması. Geçen yıl pazarda büyükbaş hayvanın fiyatı 6 bin ile 22 bin lira arasında değişirken, küçükbaş kurbanlıklar ise 600 lira ile bin 200 lira arasında satışa çıkmıştı. Yapılan satışlardan ise toplamda 10 milyar liranın üzerinde gelir elde edilmişti. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin büyükbaş kurbanlığın pazarlara girdiğini ve 900 bine yakını satıldı. Geçen yıl satılan küçükbaş hayvan sayısı ise 2.2 milyon oldu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar