Bosna kasabına müebbet hapis cezası

Sekiz bini aşkın Boşnak için ölüm emrini veren 'Bosna kasabı' lakaplı Sırp komutan Ratko Mladiç'e müebbet hapis cezası verildi.

Bosna kasabına müebbet hapis cezası
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
22 Kasım 2017 Çarşamba 12:52

1992-95 Bosna Savaşı sırasında BM'nin güvenli bölge ilan ettiği yerler arasında bulunan Srebrenitsa'da bir hafta içinde 8000'in üzerinde Boşnak erkek, Ratko Mladiç yönetimindeki Bosna Sırp Ordusu tarafından öldürüldü.

'Bosna Kasabı' lakabıyla bilinen ve sekiz binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan Sırp komutan Ratko Mladiç'in karar davasıysa bugün görülmeye başlandı.

Eski Yugoslavya için kurulan Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davada Bosna Kasabı için karar verildi.

BOSNA KASABI İÇİN KARAR VERİLDİ

Srebrenitsa katliamı soykırım olarak tanınırken, Srebrenitsa'da sekiz bini aşkın Boşnak için katliam emrini veren ve Saraybosna kuşatmasında da başrol oynayan Sırp komutan Mladiç'in Srebrenitsa'da soykırım yaptığı uluslararası ceza mahkemesi tarafından kabul edildi.

Mahkemece suçlu bulunan Bosna Kasabı lakaplı Sırp komutan Ratko Mladiç için mahkeme, "Mladic Srebrenitsa'da savaş suçu işledi." dedi.

MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ

16 yıl saklandıktan sonra 2011 yılında Sırbistan'da yakalanan Mladiç'in, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılandığı davada  Sırp komutana müebbet hapis cezası verildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç kararıyla birlikte görevini tamamlayacak ve kapanacak. Mahkeme, Sırp komutanın partneri Radovan Karaciç için geçen yıl 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası vermişti.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan Srebrenitsa'da 1995 yılında gerçekleşen katliamda, aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkek Mladiç komutası altındaki Sırp birlikleri tarafından öldürülmüştü. Mladiç'in başrol oynadığı Saraybosna'daki 44 ay süren kuşatma sırasında ise 10 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar