Mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır?

Mevsimi geldikçe artan mantar zehirlenmeleri ciddi risk taşıyor. İnsanların belirli mantarlar dışında kendilerinin doğada topladıkları mantarlar zehirli olabiliyor. Peki ya mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır, zehirli mantar etkisini ne zaman gösterir? Detaylar haberimizde.

Mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
3 Kasım 2018 Cumartesi 08:52

Son zamanlarda mantar mevsiminin de gelmesiyle birlikte doğada toplanan mantarlar risk taşımaya başladı. Ormanda mantar buldum diye sevinen insanlar zehirlenme durumu ile karşı karşıya. Uzmanlar sonbaharın gelmesiyle doğada görülmeye başlanan mantarların rastgele toplanıp tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Mantar bazı yemeklerin olmazsa olmazı ancak mantar tüketirken bu ayrıntılara dikkat etmenizde fayda var. Mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır?  Zehirli mantar etkisini ne zaman gösterir? Sorularının detayları haberimizde.

Mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır?  

Mantar zehirlenmesi sonucunda karaciğer iflas ediyor ve ölümcül bir sonuç ortaya çıkıyor.

1.Mantarı ortadan ikiye kesin.

Kestiğinizde, mantarın içini saf beyaz olarak görüyorsanız o mantarı kesinlikle yiyebilirsiniz. İçinde izler, lekeler, beyazdan başka herhangi bir renk bulunan mantarlardan ise kaçınmalısınız. Özellikle kulağa benzer çıkıntılar gördüyseniz, o mantarı katiyen yemeyin.

2.Tadına bakın.

İlk maddemizde belirttiğimiz beyaz renk testi uluslararası alanda kesinliği kabul edilmiş bir mantar belirleme yöntemidir. Yine de emin olamadıysanız, küçük bir parçasıyla, dilinizin ucuyla ufacık bir ikinci test uygulayabilirsiniz. Yenilebilir taze mantarın tadı oldukça hafiftir, katiyen çok yoğun bir aroması yoktur, hafif toprağımsı bir tadı vardır.

3.Boyutuna bakın

Yemeklik kurtmantarlarının çapı genelde 7.5 santimetreden daha küçüktür.

Mantar zehirlenme olayları kişilerin zehirli ve yenen mantarlar konusunda yeterli bilgisinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmelerin tedavi merkezlerinden uzak kırsal kesimlerde meydana gelmesi ve zehirlenmeye sebep olan mantarların teşhis edilmesinde yeterli tıbbi laboratuar ve uzmanın bulunmaması mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca yenen ve zehirli mantarları birbirinden ayırt etmeye yaradığı iddia edilen bazı yanlış inanışlar da zehirlenmelere ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

Zehirli mantar etkisini ne zaman gösterir?

Zehirli ve öldürücü mantarların çok çabuk zehirlenme belirtisi göstereceği gibi bir algı var. Aslında tam tersine öldürücü mantarların zehirlenme belirtileri daha geç çıkar. 8, 12, 24 saat, hatta aylar sonra çıkanlar da vardır. Böyle bir şeyle karşılaşıldığı zaman 8, 12, 24 saat sonra mide bulantısı, baş dönmesi gibi zehirlenme belirtileri ile karşılaştıkları zaman hiç vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna ulaşmaları lazım. Hafif zehirli mantarlarda veya zehirli dediğimiz mantarlarda belirtiler daha çabuk çıkar. Ancak bunlar öldürücü olmaz, belli bir süre sonra tedavi ile bunların etkisi ortadan kaldırılabilir.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar