Çaşır mantarı nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, fiyatı nedir?

Kahramanmaraş’ta bir vatandaşın bulduğu 2,5 kilogram ağırlığındaki çaşır mantarının faydaları ve nerelerde yetiştiği merak edilmeye başladı. Çaşır mantarı nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, fiyatı nedir?

Çaşır mantarı nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, fiyatı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
13 Ekim 2018 Cumartesi 08:45

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir vatandaşın yaylada bulduğu doğada kendiliğinden yetişen ve besin öğeleri bakımından özel bir tür mantar olan çaşır mantarının faydalarını ve nerelerde yetiştiğine dair bilgileri haberimizde yer verdik.

Çaşır mantarı nedir?

Kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile birlikte yetişen mantar türüdür. Sütlü, kokusu keskindir, nane ve safran karışımı bir kokusu olduğu söylenir.

Çaşır mantarının faydaları neler?

-Yaşam süresini uzatıyor ve tümöre karşı etkili.

- Bazı bölgelerde kabak mantarı olarak da adlandırılan çaşır mantarının, şeker hastalığına, kalp-damar hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.

- Çaşır mantarındaki minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.

- İştah açıcı ve bağırsakları çalıştırıcı etkisi vardır.

Şeker hastaları için çok iyi olduğu söylenir.

Çaşır mantarı nerelerde yetişir?

Bölgede sadece yüksek kesimlerinde yetişiyor. Yaylalarda yetişir. Yağışın bol olduğu yerlerde 5-6 kilograma kadar büyüyebilir.  Çaşır Mantarı; Anadolu’nun pek çok yerinde kendiliğinden yetişir. Göbek mantarı, kirkor ve göbelek isimleri ile de bilinir. Erzurum’dan Mersin’in yaylarına kadar hemen her yerde görmek mümkündür. İlkbahar yağmurları ile birlikte yeryüzüne çıkar. Mayıs ayı ortalarından sonra toplanır.

Çaşır mantarının fiyatı nedir?

Değerli bir mantar türüdür ve Avrupa’da fiyatı 200 Euro’ya kadar alıcı bulmaktadır. Türkiye’de kilosu 50-60 TL kadardır.

Çaşır mantarı sotesi

Çaşır mantarı sotesi için malzemeler:

-Yarım kilo çaşır mantarı

-İki-Üç Tane Domates

-3-4 tane biber

-Bir çorba kaşığı tereyağı

-İsteğe göre çeşitli baharatlar

Mantarlar iyice temizlenip, 10-15 dakika kadar tuzlu suda bekletilir. Suyu süzülüp bir tencereye alınır ve az bir haşlanır. Diğer tavada ise tereyağı ile biberler kavrulur; tuz ve baharatlar eklendikten sonra haşlanmış mantarlar suyu süzülerek eklenir ve ardından doğranmış domatesler eklenir. Altı kısık ateşte pişirilir ve servis yapılır afiyet olsun.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar