Bantlı Semender nedir, özellikleri nelerdir?

Rize’de ilk kez görüntülenen Bantlı Semender bir anda merak konusu oldu. Peki ya Bantlı Semender(Kuzey Şeritli Semender) nedir, özellikleri nelerdir? Bantlı Semender nasıl bir hayvandır?

Bantlı Semender nedir, özellikleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
14 Kasım 2018 Çarşamba 08:39

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelen Bantlı Semender ilk kez Rize’de görüldü. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, Tür Koruma Eylem Planı hazırlığına başladı. Peki ya Bantlı Semender nedir, özellikleri nedir?

Rize’nin Hemşin ilçesi Hilal köyünde Hakan Ertürk ve Hasan Kutlu, Hemşin deresi kenarında hareket eden bir canlı fark etti. Ertürk ve Kutlu’nun çektiği fotoğrafı inceleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, canlının nesli tükenme tehlikesi altında olan ’Bantlı Semender’ olduğunu belirledi. Ekipler, ’Bantlı Semender’in yaşam alanlarının korunması ve popülasyonun devamlılığının sağlanması için Tür Koruma Eylem Planı hazırlığına başladı. Vatandaşlara çağrıda bulunan yetkililer, hayvanın doğal yaşam alanlarına müdahale edilmemesini istedi.

Bantlı Semender(Kuzey Şeritli Semender) nedir, özellikleri nelerdir?

Kafkas Semenderi'nin zerinde iki sıra halinde turuncu şerit vardır. Kafkas Semenderi'nin kuyruk yerinde herhangi bir şerit oluşmaz, bu semenderde var. Bu görülen semenderin üzerinde birçok siyah benek olmasına rağmen karın ve sırt bölgesi arasında bir koyu bir açık bant var. O yüzden bu hayvana ’Bantlı Semender’ deniliyor. Tam adı: ’Kuzey Şeritli Semender'dir’. Ancak bant görünümü olduğu için ’Bantlı Semender’ deniliyor.

Tür: Ommototriton Ophryticus

Yaşam Alanı: Türkiye'nin kuzeyinde, Ermenistan'ın kuzeybatısında, Gürcistan ve Rusya'nın güneyinde

Boyut: 14-19 Cm boylarına ulaşabilirler.

Sıcaklığı: Sıcaklık olarak serin olması iyi olur. Yani en düşük 17 en fazla 25 derece olmalıdır. Çok sıcak olduğunda Buz atılarak soğutulabilir.

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler grimsi iken erkekler benekli ve renklidir.Erkekler yeleye sahipler iken dişilerde yele yoktur.

Cins: Amfibi

Triturus vittatus (Bantlı semender):

Renkleri gri, yeşil ve kahverengi tonlarındadır. Koyu renkli benekleri bulunur. Dişilerin benekleri daha az ve belirsizdir. Ayrıca sırt yüzgecinde dikine uzanan siyah şeritler vardır. Sırtında da yelesi vardır. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Anadolu'nun kuzeyinde bulunurlar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar