Payitaht Abdülhamid dizisinde Halil Halid kimdir?

Payitaht Abdülhamid dizisine yeni sezonda dahil olan ve en çok merak edilen isimlerden biri de Halil Halid. Payitaht Abdülhamid Halil Halid kimdir, tarihte neler yapmıştır? Detaylar haberimizde.

Payitaht Abdülhamid dizisinde Halil Halid kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
25 Ekim 2018 Perşembe 13:34

Payitaht Abdülhamid 2018-2019 yeni sezonunda dizinin oyuncu kadrosuna yeni katılan isimlerden biri de Halil Halid. Kurtlar Vadisi’nin Memati karakteri ile karşımıza çıkan ve sonrasında birçok dizi ve filmde yer almış oyuncunun Payitaht Abdülhamit dizisinde ne rolde oynadığı, tarihte önemi merak ediliyor.

Payitaht Abdülhamid ilk günden itibaren oldukça beğenilen ve tarihimiz ile günümüz arasında sentez yapan Es yapıp imzalı, Uğur Uzunok tarafından kaleme alınan 2017 yılında yayın hayatına başlayan dizi ikinci sezonda da izleyiciler ile buluştu. Ülke gündemini de dikkate alarak yazılan replikler günlerce sosyal mecralarda gündem olan dizi bu sene de birçok sahneleri ile kendisinden söz ettirecek cinsten bölümleri ile ekrana gelecek. Bu yazımızda Payitaht Halil Halid kim olduğunu ve tarihte gerçekten var olup olmadığını anlattıktan sonra Halil karakterini canlandıran oyuncu hakkında gerçek hayatı hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Halil Halid kimdir, Halil Halid gerçekte var mı?

Halil Halid Türk tarihinden çok İngiltere tarihinde adını geçiriyor. 1869 yılında Ankara’da hayata gözlerini açan Halil Halid, babası vefat ettikten sonra zamanın lisesi olan Rüştiyeyi bitirdikten sonra amcası ile birlikte İstanbul’a geldi. Amcasının isteği üzerine medrese eğitimi aldı. Hem İslam hukuku hem de fıkıh dersleri aldıktan sonra dönemin padişahını eleştirdiği için çareyi Londra’ya göçmekte bulur. Abdülhamit beyin göçünü engellemek için Halil’i İstanbul’a davet etmiştir. Halil de padişahın daveti ile İstanbul Adliyesinde memur olarak göreve başlasa da çok kısa süre içerisinde tekrar geldiği yere geri dönmüştür.

Abdülhamit Halil’i, Londra elçi yardımcısı görevine getirmiştir. Basra körfezindeki İngiltere’nin emellerini de anlatan bir rapor sunmasından sonra görevinde kalamamıştır. Ancak bu rapor devletin önemli belgeleri yerini arasında yerini almıştır.  Serveti Fünun dergisinde de yazan ve birçok eseri Arapça ve Hinçe’ye çevrilmiştir. Anlayacağınız zamanın eli kalem tutan önemli şahsiyetlerinden biridir. Önceleri padişaha karşı olsa da sona yanıldığını fark edip devletinin yanında yer almış ve devletini çok önemli belge ve bilgiler sunmuş dönemin siyasetinin belirlenmesinde bu belgeler oldukça öneme sahip olmuştu.

Halil Halid Gürkan Uygun kimdir?

Mayıs 1974 tarihinde sanayi kentimiz olan İzmit de hayata gözlerini açan Gürkan İkizler burcudur. Oyunculuk üzerine “İstanbul Devlet Konservatuvarı” Üniversitesini başarı ile tamamladıktan sonra 1994 yılında ilk kez ekran karşısına “Kaygısızlar” dizisine konuk oyuncu olarak kendisini izlemiştik. Buradaki başarılı oyunu ile 1995 yılında dönemin en iyi dizilerinden olan “Çiçek Taksi” dizisinde “Hıdır” karakterine hayat verdi. Sinema sektörüne ise 1997 yılında yayınlanan “Afife Jale” isimli sinema filmi ile tanışmış oldu. Ancak Gürkan Uygun denince akla Kurtlar vadisi” ile “Kurtlar Vadisi Pusu” dizilerinde “Memati Baş” karakteri aklımıza gelmektedir. 2005 yılında Kurtlar Vadisi dizisindeki oynadığı rolü ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü layık görülmüştür. Gürkan Uygun 1.80 cm boyunda 75 kg ağırlığında iki çocuk babasıdır. Çocuklarının adı “Mihriban balım” ile “Ateş” adında bir oğlu ve bir kızı vardır.  2008 yılında Şebnem hanım ile dünya evine girmiştir. Payitaht Abdülhamit Halil Halid karakterini canlandırmadan önce en son Mehmed Bir Cihan Fatihi Delibaş karakterini başarı ile oynamıştı.

Payitaht Abdülhamid Halil Halid kimdir?

TRT1 kanalında yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinde hayatının bir kesitinden yer verilen Halil Halid'in kim olduğu merak ediliyor. Yeni sezonuna 55. Bölümle başlayan Payitaht Abdülhamit’e Gürkan Uyugun’un canlandırdığı Halil Halid Bey katıldı. Kuzey Afrika ve İngitere'de Osmanlı adına önemli işlere imza atan Çerkes Şeyhizâde Halil Halid Bey, bir zaman Abdülhamid Han'a muhalefet etmiş, ama Jöntürklerin ihanetini görünce Sultan Abdülhamid'in yanında yer almıştı.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar