Ticaret Bakanlığı'ndan IBAN uyarısı! Hapis cezası var

Ticaret Bakanlığı, sosyal mühendislik dolandırıcılığı ve özellikle IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı. Bakanlık açıklamasında, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başka kişilere kullandırılmasının "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu" kapsamında suç teşkil ettiğini hatırlattı.

Ticaret Bakanlığı'ndan IBAN uyarısı! Hapis cezası var
Son Güncelleme: 26 Nisan 2024 Cuma 13:31
26 Nisan 2024 Cuma 13:29

Açıklamada, dolandırıcıların, sosyal medya platformları, ikinci el ürün alım satım siteleri, yatırım tavsiyesi veren platformlar gibi çeşitli kanallar aracılığıyla tüketicilere ulaşarak, banka hesaplarının kiralanması karşılığında yüksek kazanç vaat ettikleri belirtildi. Dolandırıcılar, özellikle gelir kaynakları sınırlı olan öğrenci, ev hanımı, yaşlı ve engelli gibi hassas kesimleri hedef alıyor.

1 YILA KADAR HAPİS CEZASI UYARISI

Bakanlık, vatandaşların bu tür cazip tekliflere karşı temkinli olmalarını, kimlik ve hesap bilgilerini paylaşırken dikkatli olmalarını ve gönderilen her bağlantıya tıklamaktan kaçınmalarını tavsiye etti. IBAN kiralama ilanlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Bakanlık, bir banka hesabının başka bir kişi tarafından kullanılması durumunda, hesap sahibinin 6 ay ila 1 yıl arasında hapis cezasıyla karşılaşabileceğini belirtti.

SOSYAL MÜHENDİSLİK DOLANDIRICILIĞINA KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPMA KARARI

Sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı farkındalık yaratmak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğinde 20-21 Nisan'da bir çalıştay düzenlendiği de hatırlatıldı. Çalıştaya çeşitli bakanlıklar, kamu kurumları, bankalar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Bu etkinlikte, sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı işbirliği yapma kararı alındı.

Bakanlık, hesap sahiplerinin hesaplarındaki işlemlerden doğrudan sorumlu olduğunu belirterek, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında işlemleri gerçekleştirmeden önce teyit edilmesi gerektiğini vurguladı. Dolandırıcılıkla mücadele kapsamında, mevcut ve potansiyel mağduriyetleri önlemek için inceleme ve değerlendirmelerin devam edeceği kaydedildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar