Eğilim yoklaması ne demek, nasıl yapılır?

Yerel seçimin yaklaşmasıyla birlikte seçim hakkındaki detaylar merak ediliyor. Bu detaylardan biri de eğilim yoklaması. CHP için açıklanan eğilim yoklaması ne anlama geliyor?

Eğilim yoklaması ne demek, nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
14 Kasım 2018 Çarşamba 16:14

CHP’nin bazı il ve ilçelerde adaylar için eğilim yoklamasına gidecek olmasının ardından yapılacak olan eğilim yoklamasının ne olduğu merak edilmeye başladı. Eğilim yoklaması nedir? CHP’de eğilim yoklaması yapılacak mı? Eğilim yoklaması ile ilgili detaylar haberimizde.

CHP’de eğilim yoklaması yapılacak mı?

CHP Parti Meclisi (PM), çarşamba günü yerel seçim gündemiyle toplanacak. Olağanüstü toplantıda, il ve ilçe örgütü ile milletvekillerinin üzerinde uzlaştığı 150’nin üzerinde belediye başkan adayı PM’nin görüşüne sunulacak. Oylamada kabul görmesi halinde 150’nin üzerinde il, ilçe ve beldenin adayları açıklanacak. Daha önce 105 belde ve küçük ilçenin adayları açıklanmıştı. Bu kez doğuda bazı iller ile görevine devam etmesine karar verilen CHP’li belediye başkanlarının bulunduğu illerle ilgili listenin açıklanacağı öğrenildi.  CHP’de adayların önseçim ile belirlenmesi talepleri sürerken, bu konuda yeni bir adım atılacak. Toplantıda, parti yönetimi eğilim yoklaması için PM’den yetki isteyecek. Eğilim yoklaması yapılması kararlaştırılan illerde, YSK’nın görevlendireceği hâkim yerine Genel Merkez yöneticileri ve il örgütü nezaretinde sandık kurularak aday adaylarının yarışması öngörülüyor.

CHP'de hangi ilçelerde eğilim yoklaması yapılacak?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) Çanakkale, Sinop ve Bilecik belediye başkan adaylarının belirlenmesinde eğilim yoklaması yapılması kararı alındı. Toplantıda, 15 ilçe adayı için de "eğilim" kararı alınırken, bu listede İstanbul, Ankara ve İzmir'in ilçeleri yer almadı.Toplantı sonucuna göre Çanakkale, Sinop ve Bilecik'te eğilim yoklaması yapılmasına karar verildi. Antalya'nın Gazipaşa, Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Malatya'nın Kuluncak, Hekimhan, Balıkesir'in Gönen, Gömeç, Burdur'un Yeşilova, Kahramanmaraş2ın Nurhak, Kırşehir'in Boztepe, Nevşehir'in Avanos, Osmaniye'nin Düziçi, Rize'nin Pazar ve Sivas'ın Divriği ile Ulaş ilçelerinde yoklama yapılmasına karar verildi.

CHP eğilim yoklaması ne zaman yapılacak?

Eğitim yoklamasının 2 Aralık pazar günü yapılacağı bildirildi.

AK Parti'de temayül(eğilim yoklaması) nasıl yapılacak?

AK Parti bu temayül(eğilim) yoklamasını ilk kez dijital ortamda yapacak. Partililere dijital bir kart verilecek. Kartını alan partili, imzasını atacak ve daha sonra salondaki bilgisayarda kartını okutacak. Ardından ekran açılacak. Burada, partililer görmek istedikleri adayların isimlerini yazacak. En az 1 en fazla 3 isim yazabilecek. Yazılan isimler doğrudan sistem üzerinden AK Parti Genel Merkezi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önüne düşecek. 

Eğilim yoklaması ne demek?

Eğilim yoklaması ile temayül yoklaması aynı anlamı taşımaktadır. Belirli bir konu hakkında kimin neye meyil ettiğini yoklamak amacı güderek yapılan bir nevi anket. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar