Temayül yoklaması ne demek? AK Parti'de temayül yoklaması nasıl yapılır?

AK Parti'nin temayül yoklamasını gerçekleştirmesinin ardından temayül yoklamasının ne demek olduğu ve nasıl yapıldığı merak edilmeye başladı.

Temayül yoklaması ne demek? AK Parti'de temayül yoklaması nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Mayıs 2018 Cumartesi 12:41

AK Parti’de adaylık değerlendirilmesine alınacaklarla ilgili ön incelemeye katkı amacıyla yetkili mensupların görüşünü almak onayı için 2-3 Mayıs 2018 tarihinde temayül yoklaması yapıldı. Bunun üzerinde temayül yoklamanın ne demek olduğu araştırılmaya başladı. AK Parti temayül yoklaması nasıl yapılır?  Tüm merak ettikleriniz azonceoldu.com’da!

AK Parti’de adaylık değerlendirmesi amacıyla yapılan ve adayların ön değerlendirilmeye sunulması için düzenlenen temayül yoklaması 2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. Bazı yerlerde ise temayül yoklaması halen devam ediyor. Örneğin, AK Parti Sivas İl Başkanlığı’nda 24 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimlerinde aday adayı olanlar için temayül yoklaması bugün yapılıyor. Temayül yoklaması il il değişiklik gösterebiliyor. Bu gelişmelerin ardından temayül yoklamasının ne demek olduğu ve AK Parti’de temayül yoklamasının nasıl yapıldığı merak edilmeye başladı.

Temayül Yoklaması Ne Demek?

Temayül yoklaması kimin kime destek verdiğini bulmak için yapılmaktadır. Bir çeşit oylama şeklidir. Kimi siyasi partiye göre genelde siyasi partilerin kullandığı ve seçmenin adaylardan hangisine meyyal olduğunu anlamak için yapılan bir tür araştırma/anket.  Temayül, bir tarafa eğilme, meyletme: "Musiki ruhların en tabii temayülleri arasındadır." -A. Ş. Hisar. 2. ruh b. Yönseme. 3. mec. Bir kimseye veya bir şeye ilgi duyma: "Yarının siyasetine yol açan fikirler, temayüller ilk önce bunlar arasında kaynaşır." -Y. K. Karaosmanoğlu.

AK Parti temayül yoklaması nasıl yapılır?

AK Parti'de 24 Nisan'da başlayan milletvekili aday adaylığına müracaatlar yarın sona erecek. 16 MYK üyesi başkanın koordinesinde gerçekleşecek temayül yoklamalarının sonuçları sır gibi saklanacak. Sonuçlar doğrudan Ankara'ya, yani AK Parti Genel Merkezi'ne ulaştırılacak.  2-3 Mayıs tarihlerinde başlayan yoklamalar, 10.00-16.00 saatleri arasında il başkanlıklarınca belirlenen uygun salonlarda yapılacak. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da birden fazla salonda yoklama olabilecek. Birden fazla seçim çevresi bulunan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da her bir seçim çevresinin aday adayları için ayrı liste hazırlanacak ve ayrı yoklama yapılacak. Tercih listeleri, yoklamaya katılacak kişi sayısından yüzde 10 fazla sayıda hazırlanacak.  İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da birden fazla salonda yoklama olabilecek.

Ankara'da hem de diğer illerde temayül yoklamalarında parti üyelerine sorulan soruların aynı olduğu belirtildi. Toplam 5 soru soruluyor:

AK Parti Aksaray İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, "27. dönem milletvekilliği aday adaylarımız sahada çalışmalarını sürdürüyor. Aday adaylarımızın partimize göstermiş oldukları teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Temayül yoklamasında, üyeliği devam eden genel merkez parti kurucular kurulu üyeleri, il başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, merkez ilçe başkan ve yönetim kurulu üyeleri, il gençlik ve kadın kolları başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, il demokrasi hakem kurulu üyeleri, il disiplin kurulu üyeleri, parti üyeliği devam eden ve aday adayı olmayan eski il başkanları, ilçe başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe gençlik ve kadın kolları başkan ve yönetim kurulu üyeleri, parti il, ilçe ve belde belediye başkanları, il, ilçe ve belde belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, belde başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, belde gençlik ve kadın kolları başkanları, köy ve mahalle başkanları, parti üyesi, 22, 23, 24, 25 ve 26. dönem aday adayı olmayan milletvekillerinin teşkilat temayül yoklamasında oy kullanacak" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar