Sağlık Bakanlığı slime'ı yasakladı | Slime zararlı mı?

Slime ve Aşk Kapsülü olarak bilin oyuncak türlerine Sağlık Bakanlığı tarafından yasakalma geitiriliyor. Peki Slime zararlı mı? Slime'ın zararları neler? gibi soruların cevabını haberimizde.

Sağlık Bakanlığı slime'ı yasakladı | Slime zararlı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
6 Şubat 2018 Salı 17:46

Slime son zamanlarda çocuklar arasında popüler olan bir oyuncak türü.  Sağlık Bakanlığı tafından Slime ve Aşk Kapsülü türü oyuncaklara kısıtlama geldi. Sağlık Bakanlığı içerisinde çocuklar için zararlı olabilecek maddeler barındırdığı gerekçesiyle yasaklama getiriliyor. Peki bütün çocukların elinde bulunan slime zararlı mı?

Slime'ın içinde neler var?

Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer, Slime ile ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere  yer verdi; "Hamurların internette nasıl hazırlandığının çok sayıda tarifi olduğunu, içinde boraks (suda ve sıcakta çözünen, yoğunlaşmış bir borik asitten türeyen sodyum tuzu) ve uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunduğunu belirtti. Sezer, “Eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini bu hamurları koklayan öğrenciler aldı. Maalesef bu hamurun yaratıcılığı geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürüyorlar”

Borga Sezer de 'slime'ın yasaklanmasını söylemişti

Hukuki alt yapısının zaten var olduğuna dikkat çeken Borga Sezer “Sağlık Bakanlığı ‘nın yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı. Çocuklarımızı korumak için yetkililerden yardım istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Boraksın çocuklar üzerindeki etkisi

Adli Bilimciler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı da zıp zıp hamurunun sadece kırtasiyelerde satılmadığını, internetteki tariflere göre evlerde de yapıldığına dikkat çekekerek slimeın verebileceği zararları şöyle açıkladı;

"Boraks, gıda boyası, zamk ya da tutkal, sim ile hazırlanan bu hamurun içine bazen de oje, traş köpüğü ve traş losyonu katıldığını söyleyerek, “Yapıştırıcılar kırtasiyelerden, boraks ise eczanelerden rahatlıkla temin edilebilmektedir. Toksik/Zehirli etkileri, Bağımlılık Yapıcı Etkileri, Allerjik Etkileri nedeniyle zarar verebilir”

Oyuncaklar piysadan toplanacak

Uzmanlar, çocuklar için büyük tehlike yaratan bu oyuncakların toplatılması ve imha edilmesi gerektiği yönünde görüşler verince Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Sağlık Bakanlığının oyuncakçılarda satılan bu oyuncağa yasaklama getireceği öğrenildi. Bakanlık, aynı zamanda oyuncakçılarda satılan aşk kapsüllerine de yasaklama getirmeye hazırlanıyor.

Aşk kapsülleri, yaş sınırı gözetilmeden satılıyor. İlaç kapsüllerine benzetilen oyuncağın içine kağıt konuluyor. Kağıdı ise metal halkalar tutuyor. 

Bu oyuncakların küçük çocuklar tarafından yutulma riski olduğunu belirten uzmanlar, bu oyuncağın ilacın normalleşmesini sağlayacağını ve bu nedenle de ileride bağımlılıkların artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı da bu oyuncakları yasaklama veya yaş sınırı getirmek için çalışma başlattı. Uzmanlardan gelen görüşler sonrası bu oyuncakların önümüzdeki günlerde yasaklanacağı ve piyasadan toplatılacağı öğrenildi. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar