SGK erken emeklilik şartları neler? Hizmet tespit davası nedir?

SGK'dan binlerce vatandaşa erken emeklilik müjdesi. Peki ya erken emeklilik şartları neler? Hizmet tespit davası açarak nasıl erken emekli olunur?

SGK erken emeklilik şartları neler? Hizmet tespit davası nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
9 Mayıs 2018 Çarşamba 09:00

Çalışan vatandaşların birçoğu çalıştığı kuruma grdiğinde aylarca sigortsız çalışıyor ya da sigorta primi maaşı üzerinden yapılmıyor. Bu nedenle yasa çalışandan yana olup primi yatmayan ya da primi eksik yatan kişilere 'hizmet tespit davası' açma hakkı tanıyor. Peki ya SGK erken emeklilik şartları neler? Erken emekli olabilmenin yolu olan hizmet tespit davası nasıl açılır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre çalışanların yüzde 35.2'si kayıtdışı olarak çalışıyor. Yani 10 milyon kişi sigortasız olarak çalışıyor.

SGK erken emeklilik şartları neler?

Sigortasız olarak çalışılan sürede, işveren Sosyal Güvenlik Kurumuna, personel için işe giriş bildirgesi vermiyor. Dolayısıyla bu personelin primi de yatmıyor veya eksik şekilde yatıyor. Asgari ücret üzerinden yatan primler de var. Bu nedenle yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana 'hizmet tespit davası' açabilme hakkı tanıyor. Bu sayede binlerce kişi emekliliğini öne çekebilme imkanı elde edecek.Yasa, primi eksik yatana ya da yatırılmayana 'hizmet tespit davası' açma hakkı tanıyor. Bu yolla binlerce kişi emekliliğini öne çekebilecek Bu şekilde emekliliğini öne çeken çok sayıda kişi var. Yargıtay da SGK'yı değil işçiyi haklı olarak buluyor. Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ölmüşse, hak sahipleri de dava açabiliyor.

Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa 'iş mahkemesine' mutlaka tespit davası açın. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi.Hizmet tespit davasını kazandığınız halde SGK, 'hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi' diye emeklilik talebinizi reddederse, en yakın İş Mahkemesi'nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını SGK'ya giderek ya da 'turkiye.gov.tr (E Devlet)' sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

Hizmet Tespit Davası Nedir?

Hizmet tespit davası , sigorta bildirimi yapılmadan ve sigorta primi yatırılmadan çalıştırılan işçilerin bu durumu öğrendiği anda sigortasız çalıştığı süreyi sigortalı hale getirmek için açtığı davadır. İşçini açacağı bu davanın yasal dayanağı 5510 sayılı kanunun 86. maddesinin 9.fıkrasıdır. Bu fıkra:
“Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.”

Hizmet Tespit Davası Açılabilmesinin Koşulları Neler?

Hizmet tespit davasının açılabilmesi birtakım koşullara bağlanmış olup bu koşulların yerine getirilip getirilmediği yerine getirildiyse dava başlatma ve sürecinin takibi için hukuk danışmanına başvurulabilir veya da avukata vekalet verilmek suretiyle dava sonucu hak korunumu garanti altına alınabilir. Bu koşullar;

-İşyerinin niteliği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılanlardan olmalıdır.
-Hizmetim işverene(davalı) iş yerinde görülmüş olması gerekir.
-Tespit davasının konusu analık, hastalık gibi kısa vadeli sigortalar değil, uzun vadeli sigortalarda olmalıdır.
-Hizmetin sigortasız olmuş olması ve kurumca bunun tespit edilmemiş olması gerektir.
-Görülen hizmetin üzerinden 5 yıl geçmeden tespit davası açılmalıdır.

Hizmet Tespit Davasında Kullanılabilecek Deliller Neler?

-Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri dosyası,
-İşveren yanındaki işyeri dosyası,
-Sigortalının işyeri sicil dosyası,
-İşverenin mesleki kuruluş kaydı,
-Dernek ve esnaf sicil kaydı,
-Sanayi ve ticaret odası kayıtları,
-Vergi mükellefiyet kayıtları,
-Apartman veya site yönetimine ait defter ve kayıtlar,
-Ücret bordroları,
-Tanık,
-Bilirkişi.

Hizmet tespiti davalarında görevli mahkeme 5510 sayılı madde 101 uyarınca İş Mahkemeleridir. İş mahkemesinin bulunmadığı yerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar