için kaldı

Krediyle emeklilik nedir? Prim borcu olan Bağkur'lular kredi ile emekli olabilecek mi?

Yaş ve sigorta bakımından emeklilik için bir sorununuz yok ancak prim borcu nedeniyle emeklilik durumu söz konusu değilse krediyle emeklilik haberimizin detaylarını öğrenin. Prim borcu olan krediyle emekli olabilecek mi?

Krediyle emeklilik nedir?  Prim borcu olan Bağkur'lular kredi ile emekli olabilecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
14 Şubat 2018 Çarşamba 09:45

Emeklilikte yaşa takılanlar, erken emeklilik haberlerimizden sonra krediyle emeklilik haberimizi sizlerle paylaşıyoruz. Emeklilik hakkında yapılan son açıklamalara göre Bağkur'lu olu prim borcu olana krediyle emeklilik dönemi başlıyor. Peki ya krediyle emeklilik nedir? Bağkur'lu esnaf krediyle emekli olabilecek mi? İşte prim borcu olana krediyle emeklilik detayları..

Krediyle emeklilik nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik hakkında bir duyuru yapıldı. SGK’nın internet sitesinden yayınlanan açıklamada, 13 Şubat 2018 tarihinde SGK ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalandığı ifade edildi. Protokole göre kredi ile emekli olunmasının önü açılacak. Banka kredisi ile emeklilik detaylarını inceledik.Krediyle emeklilik şartları ilgili Kanun ve maddeye bağlandı. Buna göre Bağkur’lulardan birikmiş prim borcunu ödediği takdirde emekli olacak olan, birikmiş borcu ile askerlik ve doğum borçlanması yapması halinde emekli olacak olan ve birikmiş borcu ile hizmet sürelerinin ihya olması halinde emekli olacak olan vatandaşlar bundan faydalanabilecek.

Krediyle emeklilik ne kadar süre geçerli?

Yukarıdaki üç koşuldan birini sağlayanlar, banka kredisi kullanarak emekli olabilecek. Protokol 3 ay geçerli olacak ancak uzatılması da mümkün olacak. Krediyle emeklilik için başvurup borcunu ödeyenlere emekli aylığı bağlanacak. Başvuruculardan komisyon alınmayacak. Bu protokolden sadece birikmiş prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek 4/b sigortalıları faydalanabilecek.

Sigorta prim borcu çok fazla olup da ödeyemeyen 100 binlerce emekli adayı var. Esnaf ve sanatkarlar, çiftçiler, serbest meslek erbapları bu grupta yer alıyor. Ödenemeyen prim borcu katlanarak artmaya devam ediyor. Primlerini kendisi ödeyen Bağkur’luya yasal olarak tanınan haklar var. Örneğin; 10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor.Ancak bu ödemeler güncel değerler üzerinden yapılıyor. Bugün itibarıyla aylık 700 lira. Ödenemeyen borçlar cezasıyla yükseliyor. Birikmiş prim borcu dondurulanlar da ihya durumunda (canlandırma) yine güncel değerle ödeneceğinden 50-60 bin lirayı aşan borçla karşılaşıyordu. Bu borç ve prim eksiği nedeniyle emekli olamayan Bağkurlu’ya kredi imkanı geldi.

Taksitli emeklilik nasıl olacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında dün, ‘Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkur’lu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü’ imzalandı. Bu kapsamda emeklilik hakkı doğmuş Bağkurlular, aylık yüzde 1.28 faiz ve 48 ay vadeyle kredi kullanabilecek. Bu haktan sadece prim borçlusu değil, askerlik ve doğum borçlanması yapınca emekli olabilecek Bağkurlu da yararlanacak.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun verdiği bilgiye göre; krediden komisyon alınmayacak. Prim borcunu kapatan Bağkurlu, taksitleri emekli maaşıyla ödeyecek. Bu krediye başvuran Bağkurlu’nun (esnaf, sanatkar) geçmiş sorgulamaları yapılmayacak. Bir başka ifadeyle kredi siciline yani ‘kara listede’ olup olmadığına bakılmadan emekli olabilecek tüm Bağkurlular bu imkandan yararlanacak.

Krediyle Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik için yaş, prim ve sigortalılık süresini tamamlama şartı yer alıyor. Bu şartları taşıyanlar, SGK’dan ‘Prim borcunu öderse emekli olabilir’ yazısı aldıktan sonra Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecek. Banka sigortalıya bağlanacak maaşa göre bir kredi ödeme planı çıkaracak. Kredi vadesi emeklilik maaşına ve bu maaşın prim borcunu karşılama oranına göre belirlenecek.

Krediyel Emeklilik İmkanından Kimler Faylalanabilecek?

Tarım (çiftçi) Bağkurlu olanlar: Aylık prim ödemesi 583 TL.

● Bağurlu Esnaf ve sanatkar: Aylık prim ödemesi 700 TL.

● Şirket ortakları: Aylık prim ödemesi 700 TL.

● Sigortalı olduktan sonra doğum yapmış kadınlar: 1 çocukta 15 bin 586 TL, 2 çocukta 32 bin 39 lira, 3 çocukta 46 bin 759 TL

● Askerlik yapanlar (en az): 30 gün için 649.50 TL, 6 ay için en az 3897 TL, 12 ay için 7794 TL, 18 ay için 11 bin 691 TL, 20 ay için 12 bin 990 TL.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar