Seçimlerde iki kez oy kullanmanın cezası nedir?

Belçika'da yaşayan bir kişinin hem Türkiye'de hem de Belçika'da oy kullanıp bunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşması gündem oldu. Peki ya iki kez oy kullanmanın cezası yok mu, ne kadar? Konuyla ilgili detaylar haberimizde..

Seçimlerde iki kez oy kullanmanın cezası nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
20 Haziran 2018 Çarşamba 10:57

Seçime sayılı günler kala gündeme bomba gibi düşen olaylardan biri de bir vatandaşın 24 Haziran seçimleri için iki kez oy kullanmış olması ve bunu sosyal medya hesabından paylaşması. Bir anda tüm medya ağlarına taşınan konu sonrasında mükerrer oy kullanan vatandaş için işlem başlatıldı. Bunun üzerine iki kez oy kullanan birinin cezasının ne kadar olacağı merak edilmeye başladı. İki kez oy kullanma olayı nedir, böyle durumda ne kadar ceza alınır?

İki kez oy kullanma olayı dün Ekşi Sözlük’te bir yazarın paylaşımı ile yayıldı. Yazarının paylaştığı görsellerde, bir kişinin Facebook hesabı üzerinden hem Belçika'da hem de Adnan Menderes Havalimanı'nda oy kullandığı görülüyordu. Mükerrer oy kullandığı belirtilen kişi, Facebook hesabında yaptığı paylaşımın altına yapılan "İki kez oy kullanmışsın" yorumuna ise, "Olsun o kadar" diye yanıt veriyordu. Çifte oy kullandığı iddia edilen şahıs, "Maşallah komşum, oyları çifter çifter kullandın bu herkese nasip olmaz" diye yazılan bir yoruma ise "Bu seferlik öyle oldu" diyordu.

Belçika'da yaşayan vatandaşın sosyal medya hesabından hem yurt dışında, hem de İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda oy kullandığı anların fotoğrafı paylaşması tartışma yarattı. Bunu üzerine YSK Başkanı Sadi Güven, sosyal medyada mükerrer oy kullandığı iddia edilen vatandaşın gözaltına alındığını açıkladı.

YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklaması şöyle:

"Dün itibariyle sosyal medyada bir haber dolaştı. Belçika’da bir vatandaşımızın oy kullandıktan sonra İzmir’de Adnan Menderes Havalimanında da oy kullandığına yönelik fotoğraf vardı. Aynı isimle farklı kimlikleri taşıyan kişiler olduğunu gördük. Ancak aynı şahsın fotoğrafını paylaştığını görünce bunu savcılıkla paylaştık. İlgili şahıs İzmir'de gözaltına alındı, tahkikat devam ediyor. Her türlü yolsuzluğun karşısında olacağız. Yasa 5 yıla kadar hapis cezası ön görüyor. Başkasına ait kimliklerle oy kullanan şahıslara 5 yıl hapis cezası var çok açık. Dün de bu kişiyle ilgili ihbarda bulunduk."

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar