Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon mesajı: Gereken adımları atacağız

Kamuda tasarruf konusu üzerinde çalıştıkları söyleyen Bakan Şimşek "Kamuda tasarruf güçlü şekilde olacak. Üzerinde çalışıyoruz, gereken adımları atacağız." dedi

Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon mesajı: Gereken adımları atacağız
Son Güncelleme: 26 Nisan 2024 Cuma 13:31
26 Nisan 2024 Cuma 13:26

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli mesajlar verdi. Bakan Şimşek "Kamuda harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak" ifadesini kullandı.

Enflasyonla mücadelede ilave adımlar atılacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Bakan Şimşek'in konuşmasının satır başları şöyle;

Orta Vadeli Program çalışıyor, programımızı güçlendireceğiz. En büyük önceligimiz fiyat istikrari. Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak. Dezenflasyonu destekleyecek ilave adımlar atacağız. Yapısal reformlarla dezenflasyona destek sağlayacağız. Merkez bankasına dezenflasyon tesisi için destek vereceğiz.

"ENFLASYON YAZ AYLARINDA ÇOK HIZLI DÜŞECEK"

Enflasyonu düşürmek, şok öncesi döneme dönmek bir süreç işi. Dünyada da böyle. Enflasyonla mücadele bir süreç işidir zaman alıyor. Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi de var, program etkisi de var.

"KAMUDA TASARRUF ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Kamuda tasarruf ve harcama kontrolü üzerinde bir süredir çalışıyoruz. Tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai noktaya getirdik. Yakında bazı hususları paylaşacağız ve gerekli adımları atacağız.

Kayıt dışılıkla mücadele eylen planı açıklamayacağız sadece uygulama yapacağız gazine ve maliye bakanlığı çok güçlü şekilde sahada olacak.

Türkiye’nin cari açığını kalıcı bir biçimde sürdürülebilir bir patikada kalıcı olarak tutmaya çalışacağız. Cari açık 25 milyar doların altına inecek. Altın ithalatında normalleşmeye doğru gideceğiz.

Çok kapsamlı yapısal reform gündeminiz var. Büyüme sorunumuz yok ama büyümenin kompozisyonunu değiştirmekte kararlıyız.

İç talep ilk çeyrekte güçlü devam etti. Merkez bankası o nedenle ilave sıkılaşma adımları attı.

Döviz rezervlerinde bir toparlanma var ama arzu ettiğimiz noktada değiliz.

Pazartesi günü reyting kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile toplantılar yaptım. İnanıyorum ki program güçlü uygulanması ile birlikte önümüzdeki dönemde kredi not artışı gelecek. Dış yatırımcıların önümüzdeki dönemde Türkiye’ye ilgisi artacak.

Merkez Bankası'na dezenflasyon tesisi için destek vereceğiz.

"EKONOMİDE DENGELENME BAŞLADI"

Kur oynaklığı azaldı. Ekonomide dengelenme başladı. Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Türkiye'ye kaynak girişi bol, Türkiye'nin şu an kaynağa erişim sorunu yok

Son üç ayda bankalarımız toplamda 3.5 milyar dolarlık sermaye benzeri dışarıdan kaynak buldular. Rezervlerde bir toparlanma var; arzuladığımız yerde değiliz, bu bir süreç işi. (Rezerv seviyesini) KKM'deki düşüşle değerlendirirseniz rezervlerdeki artış resmi ifade edildiğinden daha iyi

"ENFLASYON ÇOK HIZLI DÜŞECEK"

Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi var program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz.

Programın güçlü bir şekilde uygulamaya devamıyla önümüzdeki aylarda kredi notu artışlarının geleceğine inanıyoruz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar