Liderler Soyer için ne yorumda bulundu?

CHP merakla beklenen İzmir adayını Parti Meclisi toplantısı sonrası açıkladı. İzmir’den Tunç Soyer aday gösterildi. Peki liderler Tunç Soyer’in adaylığı hakkında ne dedi?

Liderler Soyer için ne yorumda bulundu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
29 Ocak 2019 Salı 15:32

CHP Ankara’dan Mansur Yavaş’ı İstanbul’dan ise Ekrem İmamoğlu’nu aday gösterirken İzmir adayını ise açıklamamıştı. Uzun süre beklenmesinin ardından Parti Meclisi sonrası CHP’nin İzmir adayı Tunç Soyer olarak bildirildi.

Tunç Soyer’in babası Alparslan Türkeş’in idamla yargılandığı davada savcı olarak görev yapmıştı.

Peki Soyer’in adaylığı hakkında kim, ne dedi? İşte o açıklamalar…

Erdoğan: CHP, Türkeş’i idamla yargılayanların mirasçılarını vitrine çıkarıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı’nda, Tunç Soyer’in adaylığı hakkında açıklamalarda bulundu.

 Erdoğan, “Rahmetli Menderes sandıktan çıktığı halde, CHP'lilerin arkasında olduğu darbecilerin urganından kendini kurtaramamıştır. Aynı CHP, rahmetli Türkeş ve arkadaşlarını idamla yargılayanların mirasçılarını yeniden vitrine çıkarıyor. Rahmetli Erbakan'ı bin bir hile ile alaşağı eden yine aynı kafadır. Biz adeta anayasa değiştirebilecek güce sahipken, partimizi kapatmaya yeltendiler. CHP'liler de 'Ankara'da savcılar varmış' dediler. Bu kadar güçlü geleceksin, millet böyle bir yetki verecek, CHP zihniyeti partimizi kapatmak için adım atacak. Demokrasi ve özgürlük havariliğine soyunan bir CHP olması kimseyi aldatmasın. Yandaşları, yoldaşlarıyla birlikte karşımızda bir ittifak oluşturdular. Başarılı olamayacaklar.” İfadelerini kullandı.

 

Bahçeli: Hiç kimse kabul edemez

Devlet Bahçeli ise Soyer adaylığı il ilgili şu ifadeleri kullandı:

“12 Eylül'de herkesin üzerinde olumsuz kararları bulunan bir kişinin evladını sen İzmir’e aday gösteriyorsun. Tunç Soyer’in CHP adayı olmasını ülkücü kimliği taşıyan hiç kimse kabul edemez, onu belediye başkanı olarak görmez. Devrimci olan hiç kimse bunu kabul edemez. Kim kabul edebilir? 12 Eylül’ün bir avuç yandaşı bunu kabul eder.”

 Akşener: Babadan oğula suç geçmez

 Tunç Soyer’in adaylığı hakkında konuşan bir başka lider de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oldu. Akşener, “12 Eylül mahkemelerini yaşadım. Evladın işlediği suçtan babanın; babanın işlediği suçtan oğulun sorumlu tutulamayacağı bizzat o dönem Alparslan Türkeş tarafından dile getirilmiştir. Soyer'in aile geçmişi üzerinden siyaset üretilmesine tebessümle yaklaşıyorum. Tunç Soyer üzerinden istismar bataklığı oluşturacağını. CHP'lilere ifade ettim. Benim için Tunç Soyer in adaylığının bir mahsuru yoktur. Şahsen benim karşı duruş, dayatmanın tarafı olmadığımı söylüyorum. İş birliği yapılmış her yerde oy verilmesi için tarafımızdan yönlendirme yapılacak.” dedi

 

 Tunç Soyer’den açıklama

CHP’den İzmir adayı gösterilen Tunç Soyer tartışmalar hakkında, “12 Eylül dönemi tabi ki çok acılı bir dönem. Tamamen dış güçlerin içinde olduğu bir dönem, darbeye o dönem hepimiz karşı çıktık. Dolayısıyla darbeyle ilgili bir şeyi tartışmanın bir manası yok, yanlıştı. Ama kardeş kanı dökülüyordu, insanlar birbirini boğazlıyordu, öldürüyordu. Çok vahşi, üzücü bir dönemdi. Ama bu dönem üzerinden bugüne dair bir şey çıkarmaya çalışmak hiç doğru değil. Bu çok yanlış, eski yaraları kaşımanınhiç bir faydası yok. Bugün yepyeni bir Türkiye, yepyeni bir kent için uğraşmak gerekiyor. Bunları geride bırakmak lazım” değerlendirmesinde bulundu.

AK Partili Çelik: Tarihin yükü' diye de bir şey var

CHP'nin Tunç Soyer'i İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak  göstermesi ve bu konuda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarına  ilişkin görüşleri sorulan Çelik, "Bu gösterilen adayın siyasi profili üzerinden  aslında bu tartışmalar yapılıyor ve bu siyasi profili bir takım konuşmalar ve  görüntülerle birlikte izlediğinizde, geçmişte kendisinin ailesine atfedilen  acılarla çok özdeşleşen bir politika içerisinde olduğu, bu şekilde bir  değerlendirme ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Burada kimsenin babasının suçunu üstlenmeyeceğini, hiç kimsenin de   oğluna bir suç aktaramayacağını ifade eden Çelik, "Bu prensip olarak doğrudur ama  bu adayın o zamanki politikalara, o kadar ülkücüye idam istenmesine dönük bu  yaklaşımlar hakkında ne düşündüğünü söylemesi gerekiyor." dedi.

"Nihayetinde hiç kimse tabii ki baba oğlun, oğul babanın suçunu  üstlenmez ama 'tarihin yükü' diye de bir şey vardır." diyen Çelik, şu  değerlendirmede bulundu:

"Mesele baba oğul meselesi değil, mesele tarihi yüküyle ilgili bir  mesele dolayısıyla İzmir'de aday olmuş ve kendisiyle ilgili böyle bir tarihsel  yük ortaya çıkmış birisinin bunun karşısında ne söyleyeceğini herkesin duyması  gerekiyor."

İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’ndan tepki

CHP Parti Meclisi yaptığı toplantıda Tunç Soyer’i İzmir adayı olarak gösterdi. İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı ise bu duruma tepki gösterdi.

İYİ Parti'den yapılan yazılı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"İzmir İYİ Parti olarak CHP PM'nin kararını parti hiyerarşisi gereği ve teşkilat disiplinimizin sonucu olarak saygı ile karşılıyoruz. İzmir sorunlarını birlikte yaşadığımız ve birlikte aşacağımız bir kenttir. Bu gerçekten yola çıkılarak, bir işbirliğine gidilmiştir.

“Üzerine düşeni yapmalıdır”

İzmir, iktidar partisinin 17 yıldır hayalinde ve rüyasında olan bir kenttir. Bu bilinçten hareketle, aday tespitlerinde her kesimi kucaklayacak ve aynı zamanda toplumun belirli kesimlerinin de hassasiyetlerini dikkate alarak bir tercihte bulunulması önceliğimiz iken, son CHP PM'de Sayın Soyer’in aday gösterilmesi ile birlikte parti tabanımız ve bazı teşkilatlarımızda tepkiyle karşılanmıştır. Bundan sonraki süreçte Sayın Soyer kendi sorumluluğu alanında ve adaylığında kendi üzerine düşeni yapmalıdır."

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar