İdlib planının detayları belli oldu

İdlib planı hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "15 Ekim'de ağır silahlar çekilecek. Bu yıl sonuna kadar M4 ve M5 yolları da trafiğe açılacak. Bu tüm Suriye halkı için önemlidir. Bu siyasi çözüm için çok önemlidir" dedi.

İdlib planının detayları belli oldu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
18 Eylül 2018 Salı 14:07

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Astana anlaşmasıyla 4 tane gerilimi azaltıcı bölge tespit edilmişti. Maalesef diğer bölgeler gitti. Bir tek İdlib kaldı. Göçmenlerin ya da yerinden edilmiş insanların bu bölgeyi terk etmelerini engellemek için bir çözüm bulmamız lazımdı." açıklamasında bulundu.

"15-20 kilometrelik bölgede ağır silahlar toplanacak"

İkili düzeyde hem İran hem Rusya'yla hem de üçlü düzeyde çok çaba sarf ettik diyen Çavuşoğlu, "Dün bir çözüm bulduk. İdlib'in statüsünde bir değişiklik olmayacak. Tüm insanlar yerinde kalacak. Rejimin buraya girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak. İdlib'de 15-20 kilometre derinliğinde bölgeler, ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Burada muhalefet kalacak, terörist gruplar çıkartılacak. Tank gibi, roketatar gibi silahlar çıkartılacak. Rusya ve Türkiye bu bölgede öüşterek devriye gezecek. Bunun için ekstra asker takviyesi de yapmamız lazım. 12 gözlem noktamız da kalacak. Bu bölge radikallerden temizlenecek, halk ve ılımlı muhalefet yerinde kalacak. Bunun için bir zapt imzaladık. Burada herhangi bir tereddüt yoktur. Bunun için birlikte çalışmaya devam edeceğiz." vurgusunu yaptı.

"15 Ekim'de ağır silahlar çekilecek"

Çavuşoğlu, "15 Ekim'de ağır silahlar çekilecek. Bu yıl sonuna kadar M4 ve M5 yolları da trafiğe açılacak. Bu tüm Suriye halkı için önemlidir. Bu siyasi çözüm için çok önemlidir. Anayasa komisyonunu rejim ve muhalefet birlikte oluşturuyor." dedi. 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar