için kaldı

Türkiye ve Rusya, İdlib konusunda ortak mutabakata vardı

Soçi zirvesi için Rusya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile 1 saat 50 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Rusya, İdlib konusunda ortak mutabakata vardı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
17 Eylül 2018 Pazartesi 14:53

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi'de bir araya geldi. Vladimir Putin "15 -20 kilometre silahsızlık bölgesi kurulacak, karar aldık. 15 Ekim'den itibaren ağır silahlar Suriye'den çekilmeye başlayacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Türkiye, İdlib konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecek" açıklamasında bulundu.

"Ekonomi alanında olumlu sonuçlar alıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Rusya'da bulunmaktan çok memnunum. Başta Sayın Putin olmak üzere şükranlarımı sunuyorum. Gerekli hallerde sürekli telefon üzerinden görüşüyoruz. İş birliğimiz gelişiyor. Ekonomi alanında olumlu sonuçlar alıyoruz. Ticari hacmimizdeki eğilim yükseliyor. Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı projesi devam ediyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Rus turistler ilk sırada yer alıyor. Bu yıl 6 milyon Rus turist gelmiş olacak. İlgili bakanlarımız çalışıyorlar." açıklamasında bulundu.

"Suriye'nin asıl toprak bütünlüğünü kast eden YPG/PYD'dir"

Suriye konusunu Tahran'da ele almıştık. Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açıkça söylemiştik diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında şunları söyledi: Tahran'daki mutabakatı nasıl hayata geçiririz konuştuk. İdlib'de karşılıklı endişelerimiz konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolündeki mesafede silahsız bir alan oluşturulacak. Muhalifler bulundukları yerde kalacaklar. Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırılmaması konusunda gerekli teminleri yapacaktır. Koordineli devriye faaliyeti gerçekleştirilecek. Türkiye, gözlem noktalarını tahkim edecektir. İdlib'de büyük bir insani krizin önüne geçilmesine çalışıyoruz. Türkiye'nin yeni yükler ile karşılaşmaması kadar, Rusya ve diğer ülkeler için de büyük kazanımdır. Suriye'nin asıl toprak bütünlüğünü kast eden YPG/PYD'dir. Fırat'ın doğusundaki terör bataklıklarının kurutulması gerekiyor. Biz Afrin ve Fırat Kalkanı ile adımlar attık. Benzer adımların YPG 'nin elindeki diğer bölümler için de atılması önem arz ediyor.

Bir açıklama da Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da İdlib ile ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, İdlib'de operasyon düzenlenmeyecek denildi.

 

 

Liderler zirve öncesinde şu açıklamaları yapmıştı:

"15 - 20 kilometre silahsızlık bölgesi kurulacak"

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Türk meslektaşlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki çözüm arayışlarını ele aldık. İdlib'i değerlendirdik. Çok önemli kararlar ve mutabakatlara vardık. Rusya'nın endişeleri, savaşçılardan doğan Halep'e saldırı tehlikesi var. Bugün görüşmelerde bu durumu ayrıntılı olarak konuştu. 15 - 20 kilometre silahsızlık bölgesi kurulacak, karar aldık" açıklamasında bulundu.

"Soçi'den çıkacak sonuç bölgeye umut olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Rusya) Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Soçi'den çıkacak açıklama inanıyorum ki bölgeye de çok daha farklı bir umut olacaktır. Bölgesel konulardaki dayanışmamız bölgeye umut verir. Şu anda sadece bölgemiz değil dünyanın gözü inanıyorum ki bugün Soçi'de

"Bölge güvenliği açısından da ilişkilerimiz gelişiyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin: (Türkiye ile) İlişiklerimiz pozitif bir biçimde gelişiyor, ticari olarak oldukça yoğun tempoda büyüyor. Bölge güvenliği açısından da ilişkilerimiz gelişiyor. Ayrıca geniş çapta uluslararası siyasete yönelik olarak da ilişkilerimiz gelişiyor.

Erdoğan - Putin görüşmesi sona erdi

Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 50 dakika sürdü.

Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Putin, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

Görüşmede Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu. 

Rus heyetinden ise görüşmeye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov katıldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar