İkinci turda aynı yerde mi oy kullanılacak? İkinci turda seçmen kâğıdı gönderilecek mi?

24 Haziran'da oy kullanacaklar şimdiden seçimin ikinci tura kalması halinde oyların aynı yerde kullanılıp kullanılmayacağını araştırmaya başladı. İkinci turda aynı yerde mi oy kullanılacak? İkinci turda seçmen kâğıdı gönderilecek mi?

İkinci turda aynı yerde mi oy kullanılacak? İkinci turda seçmen kâğıdı gönderilecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
24 Haziran 2018 Pazar 14:45

Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve 27.Milletvekili Genel Seçimi’ne gidecek. Ancak barajın aşılmaması durumunda seçim ikinci tura yani 8 Temmuz’a ertelenecek. İnsanların merak ettiği konu ise oy kullanımının 24 Haziran’da seçmen kağıdında yazan yerde kullanılıp kullanılmayacağı. İkinci turda yeniden seçmen kağıdı gönderilecek mi yoksa oyumuzu ilk kullandığımız yerde mi kullanacağız? Detaylar haberimizde.

Seçim 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleşecek. Eğer seçim sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan baraj altında kalırsa seçim ikinci tura kalacak ve seçim yenilenecek. Evlere ulaşan seçmen kağıtlarının altında 24 Haziran için kullanılan seçmen pusulalarının atılmaması gerektiği, seçim ikinci tura kalırsa aynı seçmen kağıdının kullanacağı bilgisi yer alıyor. Buna göre ikinci turda oy kullanma işlemi aynı yerde mi olacak, başka seçmen pusulası gönderilecek mi sorularının cevabı merak ediliyor.

İkinci turda seçmen kağıdı gönderilecek mi?

Seçim için gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan detaya göre pusula kağıtları 8 Temmuz’da yapılacak ikinci turda da kullanılacak. Seçmen pusulası olarak ifade edilen seçmen bilgi kağıdı seçim ikinci tura kaldığında tekrar gönderilmeyecek. Ancak oy kullanabilmek için seçmen bilgi kağıdının sandık başkanına verilmesi gerekli değil, kimlik tespitinin yapılabileceği nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi belgeler oy kullanılması için yeterli.

Seçmen bilgi kağıdında ne yazıyor?

Seçmen bilgi kağıdının altında ikinci turda kullanılacağına dair bir bilgi yazdığı iddiası doğru. Not olarak belirtilen açıklamada, “08/07/2018 pazar günü ikinci oylamanın yapılması halinde de geçerlidir.” ifadesi yer alıyor.

İkinci turda aynı yerde mi oy kullanılacak?

Seçim bilgi kağıdının ikinci turda kullanılacak olması oy kullanma işleminin de aynı yerde olacağını ortaya çıkarıyor. İkinci tura kalınması durumunda YSK gerekli açıklamayı yapacaktır.

İkinci turda seçmen listeleri güncellenecek mi?

Seçimleri sadece 24 Haziran olarak baz almaması gerekiyor. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa seçmen listesi de güncellenecek ve YSK seçmen kütüğüne 8 Temmuz 2000 doğumlular da oy kullanabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalması ihtimali de göz önünde bulundurularak hazırlanacak ikinci listede, birinci listede olamayan 24 Haziran ile 8 Temmuz arası doğumlular ile askerlikten terhis olanlar ve kasıtlı suçtan hükümlü iken tahliye olanlar da oy kullanabilecek. YSK seçmen kütüklerine "8 Temmuz 2018 tarihinde oy kullanabilir" şerhi düşecek.

İkinci tur seçim saatleri nedir?

Resmi Gazete’de yayınlanan 270 numaralı karar ile oy verme saatleri tüm kentlerde 08.00-17.00 olarak belirlendi. Daha önceki seçimlerde batı illerinde oy verme saati 09.00-18.00 arasındaydı.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar