için kaldı

Oy kullanmaya giderken seçmen kağıdı şart mı? Oy kullanmaya giderken gerekli belgeler

Her seçim döneminde insanların en çok merak ettiği konuların başında oy kullanmaya giderken seçmen kağıdının gerekli olup olmadığı. Peki ya oy kullanmaya giderken gerekli belgeler neler?

Oy kullanmaya giderken seçmen kağıdı şart mı? Oy kullanmaya giderken gerekli belgeler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
24 Haziran 2018 Pazar 09:00

Her seçim zamanın yaklaşmasıyla birlikte seçmen kağıtları adreslere dağıtılmaya başlar. Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için seçmen kütüğünde kayıtlı olmaları gerekiyor. Oy kullanacak kişiler bağlı bulundukları muhtarlardan seçmen kağıtlarını almaya gidebilirler. Önceden dağıtılan seçmen kağıtları seçim günü kaybolursa ne olacak? Oy kullanmaya giderken seçmen kağıdı şart mı?

Oy kullanmaya giderken seçmen kâğıdı şart mı?

Seçim günü oy kullanmaya giderken seçmen kağıdı üzerinde olmayanlar oy kullanabiliyor mu sorusu seçim günü en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Birçok sebepten dolayı bazı vatandaşlar seçmen kağıdını yanında bulundurmayabiliyor. Seçim günü herhangi sebepten dolayı seçmen kağıdını yanında bulundurmayan kişiler kimlik kartlarını göstererek oy kullanabilirler. Ancak yanlarında bulunan kimlik kartlarının resmi nitelik taşıması gerekiyor.  Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı www.ysk.gov.tr/ adresinden sorgulayabilir. Yani seçmen kağıdı olmayanlar da seçim günü vatandaşlık görevini yerine getirebilir. Seçmen kağıdı sadece seçim günü nerede oy kullanacağınızı gösteren belgedir.

Seçmen Kağıdı Yoksa Ne Yapılmalıdır?

Seçmen kağıdı evine gelmemiş kişiler muhtarlıklardan bilgi alabilir ya da ysk.gov.tr internet sitesinden öğrenebilirler. Bu ekranda sadece kendi bilgilerinize değil ailenizin bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Oy Kullanmaya Giderken Gerekli Belgeler Neler?

-Sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

-Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar