için kaldı

Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman olacak? Cumhurbaşkanlığı seçimi 2 tur nedir?

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde bir sonuca varılmadığı taktirde gerçekleştirilecek olan 2.tur seçimleri ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanlığı seçimi 2 tur nedir? Detaylar azonceoldu.com'da!

Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman olacak? Cumhurbaşkanlığı seçimi 2 tur nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
20 Haziran 2018 Çarşamba 09:30

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “28 Ağustos’ta erken seçim yapılsın” çağrısını Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirdi ve erken seçimin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağını açıkladı. 24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine gidecek. Seçim için bu tarih belirlenirken pek çok kesim tarafından Başkanlık seçiminin ikinci tura kalması durumunda ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Türkiye'de erken seçim süreci 18 Nisan'da başladı. Siyasi kulislerde pek çok iddia dillendirilse de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanan olmaması durumunda YSK seçim takviminin nasıl işleyeceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman olacak?

Anayasa'ya göre birden fazla turun olduğu seçimlerde eğer ilk turda kazanan olmazsa, "seçimi izleyen ikinci pazar günü" ikinci tur seçimleri yapılır diye açıklanıyor. Buna göre 24 Haziran'daki seçimlerin ilk turunda herhangi bir aday üstünlük sağlayamazsa, seçimlerde ikinci tur 8 Temmuz 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek.

24 Haziran olarak açıklanan seçim tarihinin ardından, 23-24 Haziran 2018 olarak ilan edilen üniversite giriş sınavının tarihinin ne olacağı merak uyandırmıştı. YÖK’ten yapılan açıklamada YKS'nin 30 Haziran - 1 Temmuz'da yapılacağı açıklandı. 24 Haziran'da yapılacağı açıklanan erken seçimin ikinci tura kalması halinde 8 Temmuz, Dikey Geçiş Sınavına denk geliyor. DGS’nin başvuru tarihleri güncellendi ve DGS’ye girmeye hak kazanan öğrenciler için sınav 21 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi 2 tur nedir?

Eğer 1.turda adaylardan herhangi biri %50 barajını geçemezse 2.tur yapılacak. Yani ikinci turda ilk turda en cok oy alan 2 aday yarışacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2 tura göre siyasi partiler tek bir ismi aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, ikinci tura kalmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılamaması durumunda 3. sıradaki adayın ikame edilmesine ilişkin hükümle ilgili olarak da süre kısa tutulacak. Adaylıktan çekilme için ilk tur sonucunun Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden gün saat 17.00’ye kadar süre tanınacak. Bu süreden daha sonra yapılan istifa ya da çekilmeler dikkate alınmayacak. İttifak ve seçim mevzuatında değişiklik öngören yasa değişikliğinin ardından TBMM’ye sunulması beklenen ikinci uyum paketinde, ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’na yönelik düzenlemeler yer alacak. 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar