Seyyar sandık nedir? 24 Haziran seçimlerinde neden seyyar sandık kullanılacak?

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeye göre 24 Haziran seçimlerinde seyyar sandık kullanılacak. Peki ya seyyar sandık nedir, neden kullanılacak? Detaylar haberimizde.

Seyyar sandık nedir? 24 Haziran seçimlerinde neden seyyar sandık kullanılacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
2 Mayıs 2018 Çarşamba 14:41

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde ilk kez seyyar sandık kullanılacak. AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakı yapabilmesine imkan tanıyan ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ile MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı konuyla ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifine göre YSK, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına karar verebilecek. YSK'nin seyyar sandık kurullarının oluşturulması ve oluşturulacak sandıklardaki oy kullanımı, cumhurbaşkanlığı adaylığı kabul edilenlerden birini teklif edecek seçmenlerin kimlik tespiti için kullanılacak belgeler ile tutuklu ve hükümlülere ilişkin kararları Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Seyyar sandık nedir?

Engelli olma durumundan dolayı ya da hastalığından ötürü sandık başına gidemeyen vatandaşların oy kullanmasını sağlamak amacıyla kullanılacak olan uygulama.

24 Haziran seçimlerinde nenden seyyar sandık kullanılacak?

Seyyar sandık kurulu seçmen listelerinde, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerden sadece il ve ilçe merkezlerinde ikamet edenler kaydedilebilecek. Karara göre, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından "www.ysk.gov.tr" internet adresinde bulunan "seyyar sandık kurulu talep formu" ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurulacak.

Seyyar Sandık Başvurusu Ne Zamana Kadar?

Seyyar sandık başvurusu 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 08.00 ile 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 17.00 arasında yapılacak. Başvuruda, seyyar sandık kurulu talep formu ile birlikte engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu veya hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı gerekli olacak. Köyler ve beldelerde kayıtlı seçmenler ile “6360 sayılı 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulması ile bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu" kapsamındaki köy veya beldeden mahalleye dönüşen yerlerdeki seçmenler, seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydolmak için talepte bulunamayacak.”

Seyyar Sandık Kullanma Şartı Nedir?

Sağlık Bakanlığı’nın yazısına göre yatağa bağımlı seçmenlerin “Engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “Hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” yazılı sağlık raporunu ibraz etmesi halinde seyyar sandık uygulamasından yararlanabilecek. Bunun için engeli bulunan veya hâlihazırda evde sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşlar, aile hekimlerine başvurarak rapor almaları gerekiyor. Söz konusu başvurular internet ortamından erapor.saglik.gov.tr adresinden de gerçekleştirilebiliyor. Hasta yatalak ve engellilerin oy kullanabilmeleri için engelli beyan formlarını doldurup bir yakını tarafından ilçe seçim kuruluna ya da ilçe seçim kuruluna sunulmak üzere muhtarlara teslim etmeleri gerekmektedir.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar