Cumhur İttifakı, Millet İttifakı oy oranı nedir?-24 Haziran öncesi son seçim anketleri

24 Haziran seçimleri öncesinde yapılan son seçim anketlerine göre aşağı yukarı Cumhur İttifakı'nın ve Millet İttifakı'nın oy oranları açıklandı.

Cumhur İttifakı, Millet İttifakı oy oranı nedir?-24 Haziran öncesi son seçim anketleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
20 Haziran 2018 Çarşamba 10:33

Seçime sayılı günler kala yapılan son seçim anketlerinden çıkan sonuçlar takip ediliyor. İlk kez bu seçimde ittifaklar olarak seçime katılma söz konusu olduğundan dolayı seçim sonucunun nasıl olacağı tüm vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cumhur İttifakı’nın ve Millet İttifakı’nın oy oranı nedir? İşte 24 Haziran seçimleri öncesinde son anketler..

24 Haziran öncesi son seçim anketleri

Türkiye 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan erken seçime kitlenmiş durumda. Seçime gitmeye hazırlanan halk seçim öncesi yapılan anketlerde oy oranlarının nabzını ölçüyor.  Artık seçimlere bir kaç gün kaldı ve anket şirketleri 24 Haziran 2018 için son anket sonuçlarını açıkladı. Cumhur İttifakı, AK Parti, MHP oyları ile Millet İttifakı İYİ Parti, CHP ve Saadet Partisi oylarının son seçim anketine göre oranları belli oldu.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın Oy Oranları Nedir?

24 Haziran 2018 seçimlerine katılacak olan partilerin oy oranları seçim anketleriyle açıklanmaya başlandı.

Konsensus Araştırma Genel Müdür Murat Sarı anketle ilgili şu bilgiler verdi:

''Sonuçları YSK yasakları nedeniyle kamuoyuyla paylaşmayacağız, ancak gelen verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanıyor. Muharrem İnce'nin oyu CHP'nin oldukça üzerinde yüzde 33-34'lerde görünüyor. Burada Akşener'in geçen aylara göre önemli ölçüde oy kaybetmesi önemli etkenlerden birisi. Bir de CHP adayının oylarında parçalı bir yapı var. İnce, sadece CHP'den değil farklı kesimlerden, partilerden de oy alıyor, ittifak partilerinden, İYİ Parti'den, SP'den. Oyunu bu çerçevede yükseltiyor. Ama bizim bulgularımıza göre Erdoğan 24 Haziran'da ilk turda rahat kazanıyor."

Konsensus anketine göre 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 53-55, Millet İttifakı'nın oyu yüzde 35-40 aralığında olacak. Konsensus anket sonuçları yurt içi oyları ile HDP'nin barajı aşamayacağı iddiasında. Murat Sarı şu bilgileri verdi: "HDP bizim anketimizde yurtiçi oylarla barajı aşamıyor. Çok kritik bir noktada, aşma-aşamama arası bir yerde. Ancak yurt dışı oylarda, AK Parti ve HDP en yüksek oyu alıyor. Dolayısıyla, HDP'nin yurt dışı oyları belirleyici olacak, veriler bunu işaret ediyor." HDP bu seçimde barajı aşamadığı taktirde Cumhur İttifakı 400 vekili de aşarak "anayasa değiştirecek çoğunluğa" ulaşabilir.

Remres Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık şirketi

Remres Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık şirketi “Erken Seçime Doğru” başlıklı mayıs ayı anketini açıkladı. ‘Cumhur İttifakı’ ve ‘Millet İttifakı’ arasındaki farkın azaldığı görüldüğü ankette HDP’nin barajı geçtiği görülüyor. 6-9 Mayıs tarihleri arasında 28 ilde 3653 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre, AK Parti’nin oylarını artırma trendine girdiği görülüyor. MHP’nin kan kaybetmeye devam ettiği gözlemlenen ankette, CHP’nin Muharrem İnce ismini açıklaması ile durum durağandan pozitife doğru evrilmiş durumda. HDP de kemik oylarını koruma konusunda en kararlı seçmen grubuna sahip görünüyor. Bu pazar seçim olsa kararsızlar dağıtıldıktan sonra sonuçlar şöyle oluyor: Tayyip Erdoğan: %42.1, Muharrem İnce: %24.1, Meral Akşener: %17.1, Selahattin Demirtaş: %12.6, Temel Karamollaoğlu: %3.9, Doğu Perinçek: %0.2. Seçmenlere “Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna Erdoğan ile İnce kalırsa tercihiniz ne olur?” diye de soruldu. Yanıtlar şöyle: Erdoğan: %41.8, İnce: %41.3, Kararsızlar: %10.2, Oy yok: %6.7.

SONAR Araştırma Şirketi seçim anketi

SONAR Araştırma, seçime 37 gün kala Türkiye'nin nabzını tuttu. 26 ilde yapılan cumhurbaşkanlığı son seçim anketine göre Tayyip Erdoğan, yüzde 42'lik oy oranı ile ilk turun birincisi. İnce ve Akşener'in toplam oyu, Erdoğan'ın ilk turdaki oyunu geçiyor.  SONAR Araştırma Şirketi tarafından 26 ilde 3 bin kişi ile yapılan cumhurbaşkanlığı seçim anketinden ‘’Seçim 2. tura kalacak” sonucu çıktı. İlk turda Erdoğan yüzde 42 oy alırken, CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 21.91 oy ile 2. sırayı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yüzde 21 oy ile 3. sırayı paylaştı. HDP’nin adayı eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş yüzde 11.01, SP lideri Temel Karamollaoğlu’na yüzde 2.10, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e de yüzde 1.98 oy çıktı. Buna göre ilk turu 24 Haziran’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç alınması, 2. turun yapılacağı 8 Temmuz’a kalacak. Araştırmanın hata payının 0.99–1.81 aralığında olduğu vurgulandı ve kararsız seçmenler de orantısal biçimde dağıtıldı.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar