Domates fiyatları ne kadar oldu? Domates fiyatları neden yükseliyor?

Patates soğandan sonra yeni fiyat krizi domateste yaşanabilir. Peki ya domates fiyatları ne kadar oldu?

Domates fiyatları ne kadar oldu? Domates fiyatları neden yükseliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
28 Haziran 2018 Perşembe 09:04

Geçtiğimiz günlerde patates ve soğana gelen rekor fiyatlar vatandaşlarının alım gücünü bir hayli düşürdü. Yetkiler konu ile ilgili patates ve soğan için ithal yapılacağını duyurdu. Bunun dışında ülke içinde yeni hasatların yapılmasından sonra fiyatların düşeceği açıklamasında bulunuldu. Ekonomide yaşanan patates soğandan sonra yeni kriz domates fiyatlarında yaşanacak.

Domates fiyatları ne kadar oldu?

Antalya’da seralara domates yerine muz ekilmesiyle birlikte başlayan domates krizi fiyatları bir hayli yükseltti. Bir de ürünlerde başlayan domates güvesi hastalığı Antalya halinde bile fiyat 3 liraya çıkardı. Market fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Antalya Toptancı Hali’nde ortalama bir domates kilosu, en düşük 2, en yüksek 3.5 liradan işlem görüyor. Buna ek maliyetlerle domates, tezgahlarda 8 lirayı aşan fiyatlara satılıyor.

Domates fiyatları neden yükseliyor?

Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden domates, ‘Rusya karmaşası’, hastalık ve nüfus artışıyla mücadelede yenik düştü.  Antalyalı domates üreticisi, önce Rusya ihracat kesintisi, ardından sadece belli firmalara verilen ihracat izni nedeniyle sıkıntılar yaşarken, çareyi domates seralarına muz ekmekte bulmuştu. Ardından yeniden Rusya’ya ihracat kapısı açıldığında da eldeki ürünler öncelikle ihracat pazarına sürüldü. Bu nedenle bir süredir, artan talebi karşılamakta zorlanan üretim nedeniyle yaz aylarında düşmesi gereken fiyatlar, tırmanışını sürdürüyor. Bu yıl tavan fiyatı gören domates, aynı zamanda bir de hastalıkla karşı karşıya. Antalya bölgesinde ‘domates güvesi’ olarak bilinen ‘tuta’ hastalığı, seralarda domatesin sineklenmesine, kurumasına neden oluyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar