için kaldı

Patates soğan fiyatları neden yükseliyor?

Her yıl yaşandığı gibi bu yıl da bazı tarımsal ürünlerin fiyatında yüksek oynamalar oldu. Yaşanan fiyat dalgalanmaları tabiri caizce tüketicinin cebini yakmaya başladı. Peki ya patates soğan fiyatları neden yükseldi, fiyatlar ne zaman normale dönecek?

Patates soğan fiyatları neden yükseliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
21 Haziran 2018 Perşembe 11:55

Patates ve soğan fiyatlarındaki artışın nedeni insanlar tarafından merak ediliyor. Pazarda ya da marketlerde patates soğan almak isteyen vatandaşlar fiyatlarını görünce şaşırıyor. Çünkü patatesin tanesi neredeyse 1 liraya geliyor. Fiyat dalgalanmaları halkın cebinden çıkan parayı her ay arttırıyor. Haziran ayının tarımsal ürünlerde fiyatı en çok artan ürünü kuşkusuz patates ve soğan olacak gibi görünüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre, patatesin kilogram fiyatı 19 Haziran itibarıyla 2.5 lira ile 3.5 lira arasında değişiyor. Mayıs ayında ise aynı patatesin fiyatı halde 1 lira ile 1.8 lira arasındaydı. Buna göre, bir ay içinde patatesteki fiyat değişimi yüzde 94’ü buluyor. Rakamlar, mayıs ayında bir kilo patates için talep edilen bedelin, haziran ayında 500 gram patates alabildiğini gösteriyor. 2017 Haziran ayı fiyatları ile karşılaştırıldığında ise, patates en düşük 1.3 liradan, en yüksek ise 2 liradan alıcı buluyordu. Buna göre patatesteki bir yıllık fiyat değişimi yüzde 75’i bulmuş durumda. Tablo böyle olunca, patatesin market raflarındaki fiyatı da cep yakar hale geldi. Raflarda çeşidine göre kilosu 4.5 liradan 6 TL’ye kadar patates bulmak mümkün.

Patatesteki tablo, soğanda da benzer durumda. Mayıs ayında kilosu İstanbul halinde 1 ile 1.6 lira arasında değişen fiyatlardan satılan soğanın, haziran ayı itibarıyla ise fiyatı 3 ile 5 lira aralığına yükseldi. Bundan bir yıl önce soğanın kilogramının halde 60 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğu göz önüne alındığında, bir yıllık farkın yüzde 400 olduğu görülüyor. 1 aylık fiyat artışı da yüzde 212 seviyesinde. Fiyatlardaki artış, 1 kilogram soğanın market raflarında 6.5 liradan tüketiciyle buluşmasına neden olmuş durumda.

Patates soğan fiyatları neden yükseliyor?

-Arz ve talep dengesizliği.

-Şiddetli yağışlar ve dolu sonucunda ürünün sekteye uğraması.

-2017 yılından itibaren başlayan patates hastalığı sonucunda patateslerin ithal edilememesi sonucu ürünün ekonomik değerini kaybetmesi.

-Yeterli ürünün olmasına rağmen bazı tüccarların bayram öncesinde stokçuluk yapması.

Patates soğan fiyatları ne zaman normale dönecek?

Patates ve soğan fiyatlarının tavan yapması sonrasında tüketici fiyatların ne zaman normale döneceğini merak ediyor. Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde hasat 20 gün içinde başlayacak. Bununla birlikte artan fiyatların normale dönmesi bekleniyor. Sandıklılı üretici geçen yıl patatesin kilosunu 40- 50 kuruşa satarken, pazardaki fiyatlar ise 1,5 ile 2,5 lira arasında değişti. Bu yıl son dönemde pazar tezgahlarında patates ve soğanın fiyatı 5 liraya kadar çıktı. Bu yıl Sandıklılı patates üreticisi hasada başladığında kilosunu 2 liradan satmayı planlıyor.

Bakan Zeybekçi’den patates soğan açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci NTV'de katıldığı programda patates soğanla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekçi, patates soğan fiyatlarındaki artışla ilgili, "Müdahalemiz bugün itibariyle başladı. Spekülasyona izin vermeyiz" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar