Vegan köfte nasıl yapılır? Vejetaryen ile vegan arasındaki fark nedir?

Hayvansal gıda tüketimini kullanmayı reddedenler için kullanılan veganlar için vegan köftesinin yapılışını hazırladık. İşte vegan köfte tarifi..

Vegan köfte nasıl yapılır? Vejetaryen ile vegan arasındaki fark nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
30 Ağustos 2018 Perşembe 11:20

Vegan ya da veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır.

Veganlar ne yer?

İnek sütü yerine soya sütü, peynir yerine tofu veya soya sütüyle yapılmış peynir, yumurta yerine nişastalı ve patates/kabak püreli karışımlar, yoğurt yerine de vegan maya ve soya sütüyle yapılan vegan yoğurdu yiyorlar. O halde sizler için derlediğimiz vegan köfte tarifine göz atın.

Vegan Köfte Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Bir gece suda bekletilmiş;

-1 çay bardağı nohut

-1 çay bardağı beyaz fasulye

-1 çay bardağı siyah fasulye

Bu 3 malzemeyi yaklaşık olarak 40-60 dakika haşlayın. Ayrı bir kabın içine;

-2 çay bardağı yeşil mercimek

-1 yemek kaşığı kara buğday

-1 yemek kaşığı kepekli pirinç

-2 yemek kaşığı bulgur

-1 yemek kaşığı maş fasulye

Yukarıdaki malzemeleri de yıkadıktan sonra yarım saat kadar haşlayın. Ayrı bir tencerenin içine 1 su bardağı kinoa ekleyip yıkayın ve üzerine 2 su bardağı su ile 15-20 dakika pişirin. Daha sonra yarım çay bardağı chia tohumunu, yarım çay bardağı öğütülmüş keten tohumunu, 2 çay bardağı suyu karıştırıp 10 dakika beklettikten sonra içine 3 orta boy soğanı, 5 diş sarımsağı ve 5 kültür mantarını 15-20 saniye rondodan geçirin.

Haşladıklarınızı bir kabın içine alın ve karıştırın. Üzerine 2 çay bardağı yulaf, 1 çay bardağı mısır unu, 1 çay bardağı beyaz un ve 1 çay bardağı nohut ununu ekledikten sonra üzerine havuçlu karışımı, chialı karışımı ve kinoalı karışımı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz, kimyon, karabiber, kekik, kırmızı biber ekleyip iyice yoğurun. Eğer karışımınız cıvıksa 1 çay bardağı daha un ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karşımı normal köfte büyüklüğünden biraz daha büyük olacak şekilde yuvarlayıp üzerini zeytinyağı ile yağladıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Daha sonra diğer tarafını da yağlayın. 190 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra çıkarıp ters çevirin 15 dakika daha pişirin.

Vejetaryen ile Vegan Arasındaki Fark Nedir?

Veganlar et ve et ürünlerine ek olarak süt ürünlerini de tüketmezler. Ancak vejetaryenler et, balık veya kümes hayvanlarını yemezler fakat peynir, yumurta, yoğurt veya süt gibi süt ürünlerini tüketirler.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar