Zimbabve'de darbe mi oldu?

Zimbabve'de salı günü askerlerin kentteki ulusal televizyonu ele geçirmesinin ardından darbe olduğuna yönelik iddialar öne sürüldü.

Zimbabve'de darbe mi oldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
15 Kasım 2017 Çarşamba 20:11

Zimbabve medyasında salı günü (14 Kasım) askeri araçların başkent Harare'ye doğru geldiği bilgisi yer aldı.

Yerel medya Harare'de en az 3 patlama olduğunu ve askerlerin kentteki ulusal televizyonu ele geçirdiğini duyurdu. Olayın ardından ülkede darbe olduğuna yönelik iddialar ortaya atıldı.

Ancak devlet televizyonu ZBC'de okunan askeri bildiride, "Bu bir darbe değildir. Başkan Mugabe ve ailesi güvende" ifadelerine yer verildi.

Devlet televizyonuna açıklamada bulunan ordunun lojistik kurmay başkanı Tümgeneral SB Moyo da "Sadece (Mugabe'nin) etrafında bulunan suçluları hedefliyoruz, bunu sosyal ve ekonomik acılar yaratan suçları işleyenleri adalete teslim etmek için yapıyoruz" dedi.

Öte yandan bazı kaynaklar, gözaltına alınanlar arasında 1980'den beri (37 yıldır) ülkenin başında bulunan ve dünyanın en yaşlı lideri olan Mugabe ve ailesinin de olduğunu öne sürdü.

​Bir hükümet kaynağı, ordunun Maliye Bakanı Ignatius Chombo'yu gözaltına aldığını söyledi.

HÜKÜMET AÇIKLAMASI

Güney Afika hükümetinden yapılan açıklamadaysa "Zuma bugün sabah saatlerinde Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile telefonla görüştü. Mugabe kendi evinde ev hapsinde olduğunu ancak iyi olduğunu söyledi" dendi.

Güney Afrika'nın kriz nedeniyle Mugabe ve askerlerle görüşmeleri için Zimbabve'ye savunma ve devlet güvenliği bakanlarını göndereceği de açıklandı.

AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Zimbabve'deki krize ilişkin açıklama yapan Afrika Birliği, ülkedeki olayların 'darbe gibi göründüğünü' vurgulayarak, anayasaya bağlılık çağrısında bulundu.

Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gine Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Lideri Alpha Conde'nin bildirdiğine göre, birlik 'askerlerin iktidarı zor kullanarak el geçirmeye çalıştığı' Zimbabve'de askeri hareketliliği kınamaktadır."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar