Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Evde tansiyon düşürme yöntemleri, tansiyon düşürmek için doğal yöntemler, yüksek tansiyona ne iyi gelir ve daha fazlasına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Yüksek tansiyon nasıl düşürülür sorusunun yanıtı....

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
27 Şubat 2018 Salı 21:03

Yüksek tansiyon diğer adıyla Hipertansiyon Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'nün verilerine göre 140/90'dan daha fazla bir kan basıncı değeri olarak tarif edilir. Halk arasında bilinen tabiriyle tansiyon 14/9 değeri üzerinde ise buna yüksek tansiyon denir. Peki yüksek tansiyon nasıl düşürülür, Yüksek tansiyona ne iyi gelir? gibi soruları yüksek tansiyona iyi gelen yiyecekler, içecekler ve bitkilerden bahsederek cevaplayacağız. İşte Evde tansiyon düşürme yöntemleri.

Limon

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip limon, vücuttaki toksinleri atılmasına yardımcı olur ve vücudumuzda adeta bir teröriste dönüşen serbest radikallerle savaşır. Limon bu özellikleriyle yüksek tansiyonu düşürmede etkin rol oynar. The Journal of Nutrition and Metabolism (Beslenme ve Metabolizma) isminde bir tıp dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmada düzenli yüyrüyüş ve imnun düzenli olarak tüketilmesinin yüksek tansiyonu düşürdüğü ve kontrol altına aldığı kanıtlanmıştır. Her gün düzenli olarak 1 bardak ılık su içerisine yarım limon uyu sıkarak aç karnına tüketin.

Nane çayı

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Nane çayının yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. 1 bardak kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane atarak 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Hazırladığınız çayı her 1-2 bardak içebilirsiniz.

Muz

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Muz, yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenler ve sodyum etkisini düşürür. Amerikan Kalp Derneği'nin 2005 yılında yaptığı bir bilemsel çalışmada muz gibi potasyum zengini besinlerin yenmesi yüksek tansiyonu düzenlemede etkin bir rol alır. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak ve yüksek tansiyonu düşürmek için gün içerisinde 1-2 adet muz tüketilmesi gerekmektedir.

Pancar suyu

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Pancar suyu, nitrat içeriği sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Naın bu etkisi The Queen Mary University of London (Londra Mary Üniversitesi'nde)bilim adamları tarafından 2010 yılında yapılan bilimsel çalışmayla da ispatlanmıştır.

Yüksek tansiyonu düşürmek ve kontrol altında tutmak için uzamanların önerisi Pancar tüketmeniz yönünde. Pancarı suyunu içerek ya da salatalarınıza katarak tüketeilirsiniz

Nar

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Binbir derde deva olan nar'ın bir faydasıda yüksek tansiyona iyi gelmesi. Bilimsel olarak da tansiyona iyi geldiği kanıtlanan nar, antioksidan, C vitamini ve polifenoller açısından oldukça zengindir ve bu zengin içeriği sayesinde nitrik oksit üretimini harekete geçirir, kan dolaşımının rahatlamasını sağlar, tansiyonun yükselmesini engeller. Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu yüksek tansiyondan şikayetçi olan kişilerin günde 1 su bardağı taze sıkılmış nar suyu tükemesini önermektedir. Narın tansiyonu düşürücü etkisi " Complementary Therapies in Clinical Practices" tıp dergisinde 2011 yılında yılında yayımlanan bir makale ile de kanıtlanmıştır.

Sarımsak

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu binlerce hastalığa deva olan sarımsağın bir etkisinin de tansiyonu düşürmek olduğunu söylüyor. Saraçoğlu 27 günde yüksek tansiyondan kurtulmanızı sağlayacak bir maydanoz, limon, sarımsak kürü" tarif de öneriyor. İşte Prof. Saraçoğlu'nun Yüksek tansiyona iyi gelen sarımsak kürü

Sarımsak Allicin adı verilen içeriği ile yüksek tansiyonun düşürülmesinde çok önemli rol oynar. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun 27 günde yüksek tansiyondan kurtulmanızı sağlayacak kürünü kullanmaya baladığınız ilk günden itibaren tansiyonunuzu kontrol altına almaya başlıyor.

Doğal yüksek tansiyon ilacı hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemeler şöyle;Maydanoz (organik ve küçük maydanoz kullanılmalı), sarımsak, limon, 1 bardak su. 16 - 17 adet küçük maydanoz saplarıyla bilendrdan yahut robottan geçirin. Üzerine iki yemek kaşığı taze sıkılmış limon, bir diş sarımsak ve bir bardak su ekleyin. 1 dakika boyunca tüm hepsini blenderdan, robottan yahut mutfak robotundan geçirip, karışım yeşil bir su haline gelir. Her sabah aç karnına, kahvaltıdan 10 dakika önce içilmeli. Üç gün boyunca karışıma sarımsak ilave edilerek içilmeli. Ardından üç gün boyunca karışım, sarımsaksız bir şekilde uygulanmalı. Sonraki üç gün tekrar sarımsak kullanılarak içilmeye devam edilmeli. 9 günün sonunda 5 gün ara verilmeli. Sonra tekrar 9 gün aynı şekilde tekrarlanmalı, sonra tekrar 5 gün ara verilmeli. Yani 3 çarpı 9 gün, 27 gün boyunca kür uygulanmalı.

Balık

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Protein tansiyonu düşürmek için önemli olmasına karşın proteinin hangi kaynaktan alındığı da oldukça önemlidir.

Kaliteli protein kaynağı olarak somon, ton, mezgit gibi soğuk su balıklarını tüketebilirsiniz.

Haftada en az 2 öğün balık tüketmek vücudun ihtiyacı olan ancak vücut tarafından üretilmeyen omega yağ asitlerini almanızı da sağlayacaktır.

Kuruyemiş

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler sağlıklı birer yağ kaynağı olarak bilinmesinin yanında tansiyonu düzenlemek ve kontrol altında tutmak için her gün tüketilebilir.

Kereviz

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Kereviz Çin'de asırlardır tansiyon düşürücü ilaç olarak kullanılmaktadır. Labaratuvar hayvanları üzerinde yapılan araştırmalar ile de kereviz özütünün hayvanların tansiyonunu önemli ölçüde düşürdüğü ispatlanmıştır

Alıç

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Saygın bir dergide yer alan bir makaleye göre alıç özütü damarları, özellikle de koroner atardamarları genişletmektedir. Bu bitki yüzyıllardır kalp ilacı olarak kullanılmaktadır. 250 ml. kaynar suya bir çay kaşığı kuru alıç ile güzel ve sağlıklı çay yapabilirsiniz.

Soğan

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Bir çok hastalığa iyi gelen soğan da sarımsak gibi kalp sağlığı ve tansiyon için son derece faydalı bir bitkidir. Yüksek tansiyon hastalarının kullanması önerilir.

Domates

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Domates tansiyon düşürücü etkisi olan gamma amino butirik asit-GABA bakımından son derece zengin bir besindir.

Brokoli

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? -Evde tansiyon düşürme yöntemleri

Brokoli içeriğindeki 6 farklı tansiyon düşürücü bileşik ile yüksek tansiyonun düzenlemeye yardımcı olur.

Havuç

yüksek tansiyonun düzenlemeye yardımcı olur.

Havuç içeriğinde barındırdığı 8 farklı tansiyon düşürücü bileşik ile yüksek tansiyonun düzenlemeye yardımcı olur.

Semizotu

yüksek tansiyonun düzenlemeye yardımcı olur.

Magnezyum eksikliği yüksek tansiyona neden olur. Semizotu magnezyum açısından son derece zengin bir bitkidir. Ayrıca baklagiller, işlenmemiş tahıllar zengin magnezyum kaynaklarıdır.

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir?

Yüksek tansiyon, 180/110 mmHg gibi çok yüksek düzeye erişmediği sürece normalde herhangi bir belirti vermez. Tansiyonunuzun çok yükselmesi halinde görülen belirtiler arasında baş dönmesi, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları sayılabilir. Yüksek tansiyon normalde herhangi bir belirti vermediğinden, düzenli olarak tansiyonunuzu kontrol ettirmeniz önemlidir.

Bunun nedeni yüksek tansiyonun vücudunuza siz farkına varmadan zarar verebilmesidir. Pek çok muayenehane ve klinik düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürmenizi sağlayacak bir politika izler ve bu ölçümler sizin isteğiniz üzerine de yapılabilir. Çocukların rutin sağlık check-up’ları sırasında tansiyonları düzenli olarak ölçülür.

Yüksek tansiyon nasıl anlaşılır?

Yüksek tansiyon genellikle sfigmomanometre adı verilen tansiyon aletiyle ölçülür. Bu aletin şişebilir bir manşeti ve tıpkı termometre gibi cıvalı bir ölçeği vardır. Manşet kolunuzdaki kan akışını sınırlandıracak şekilde pompalanarak şişirilir, ardından yavaş yavaş serbest bırakılır. Tansiyonunuzu ölçen kişi nabzınızı dinlemek için bir stetoskop kullanacaktır. GP muayenehanelerinin çoğunda artık nabzınızı elektrik sensörleriyle ölçen dijital tansiyon aletleri kullanılmaktadır.

Piyasada tansiyon ölçme kitleri de satılmaktadır. Tansiyonunuzun bir kez yüksek çıkması sizde yüksek tansiyon olduğu anlamına gelmez. Tansiyonunuz gün içinde inip çıkar ve GP’nizi ziyaret ettiğinizde endişeli veya gergin hissediyorsanız bu da tansiyonunuzda yükselmeye neden olabilir. Bu nedenle, GP’nizin tansiyonunuzun sürekli yüksek olup olmadığını görmek için düzenli aralıklarla – ayda bir – tansiyonunuzu ölçmesi gerekir.

Yüksek tansiyon hangi hastalıklara neden olur?

Yüksek tansiyon ihmal edilmemelidir. Bu rahatsızlıktan kaynaklanan komplikasyonlar diğer hastalıklara kıyasla daha fazla ölüme ve ağır sakatlıklara neden olabilir. Sürekli yüksek tansiyon kan damarlarınıza zarar verecektir, bu da beyninize giden kan beslemesinin bloke olması ya da damarların yırtılmasına neden olabilir. Her iki durum da inmeye sebep olabilir. Yüksek tansiyon, daha fazla çalışıp vücudunuza kan pompalamak zorunda olduğundan kalbinize de zarar verir. Bu kalp hastalıklarına, hatta kalp krizine neden olabilir. Yüksek tansiyon böbreklerinizdeki ince damarlara zarar vererek gerektiği şekilde çalışmalarını engelleyebilir. Bu da yorgunluk, ayak bileklerinde şişlik ve ciltte kaşıntı gibi belirtilere neden olabilir.

Yüksek tansiyondan nasıl korunulur?

Yüksek tansiyondan ve buna bağlı kardiyovasküler hastalık riskinden korunmanın en iyi yolu sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir kiloda kalmak, düzenli egzersiz yapmak, fazla miktarda alkol almamak ve sigaradan uzak durmaktır. Düşük yağ içeren, lif yönünden zengin, bol taze meyve ve sebzenin (günde en az 5 porsiyon) yanı sıra tam tahılları da içeren bir beslenme önerilir.

Günlük olarak tükettiğiniz tuz miktarını 6 gramdan fazla olmayacak şekilde sınırlandırmanız gerekir çünkü çok fazla tuz tüketmek tansiyonunuzu yükseltir. Bir çay kaşığı dolusu tuz yaklaşık 6 gramdır. Düzenli egzersiz kalp ve dolaşım sisteminizin daha güçlü olmasını sağlar; kolesterolünüzü düşürür ve tansiyonunuzu sağlıklı bir düzeyde tutar. İnsanların çoğunluğu için haftada en az beş defa olmak üzere 30 dakikalık tempolu egzersiz önerilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar