Son dakika otomobil haberleri... OPET tarihe saygı projesi kapsamında Akbaş şehitliği açıldı

OPET tarihe saygı projesi kapsamında inşaa edilen Akbaş Şehitli resmi açılı töreni gerçekleştirildi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı.

Son dakika otomobil haberleri... OPET tarihe saygı projesi kapsamında Akbaş şehitliği açıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 12:59

OPET, tarihimizin en önemli sayfalarının yazıldığı Gelibolu topraklarında 12 yıldır sürdürdüğü Tarihe Saygı Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği, savaşın sonlandığı 9 Ocak tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla resmi törenle hizmete açıldı.

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Akbaş Şehitliği’nde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar; ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdu. Ruhları şad olsun” dedi.

2006 yılında Gelibolu Yarımadası’nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak için başlattığı Tarihe Saygı Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren OPET; Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda milli park sınırları içerisinde yer alan 8 köyü, Eceabat ilçesini ve 57. Alay Şehitliği’ni rehabilite etti.

Bu kapsamda OPET, Akbaş Şehitliği’nde gerçekleştirdiği çalışmalarını tamamlayarak ziyarete açtı. Resmi açılış töreni, Çanakkale Savaşı’nın bitiş tarihi olan 9 Ocak’ta Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve çevre halkının katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş törendeki konuşmasında “9 Ocak, düşman birliklerinin Çanakkale’den ayrılışının 102. yıldönümü... Bugün her santimetrekaresi büyük fedakarlık ve kahramanlıkla dolu, her karışı şehitlerimizin kanıyla sulanmış bu topraklarda olmaktan gurur duyuyorum. Tarihe Saygı Projesi kapsamında yarımadadagayretle ve fedakarlıkla çalışmalarını sürdüren OPET’e yürekten teşekkür ediyorum.Kurumsal Sosyal Sorumluluk kapsamında OPET tarafından yapılan çalışmaların iş dünyasına örnek teşkil etmesini dilerim. Bu cephenin gazisi bir dedenin torunu olarak böylesi onurlu bir gün yaşamaktan gurur duyuyorum. Ecdadımızın kanıyla miras bıraktığı bu topraklara sahip çıkmak hepimizin minnet borcu” dedi.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı iseYarımadada yapılan çalışmalar nedeniyle OPET’e teşekkür etti ve “Ecdadımızın Çanakkale’de kanıyla, canıyla savaşarak dünyanın en güçlü ordularını yenerek tarihin akışını değiştirdiği topraklardayız. Çanakkale ruhu bu topraklarda yaratıldı, aziz milletimizin çocukları canlarını bu topraklarda feda ettiler. Şanlı ecdadımızın bize emanetine sonuna dek sahip çıkacağımıza kıymetli şehitlerimizin önünde söz veriyoruz. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

Gelibolu Yarımadası’nda daha önce 8 köyü, Eceabat ilçesini ve 57. Alay Şehitliği’ni rehabilite etmekten onur duyduklarını ve Eceabat’ta yaptıkları Tarihe Saygı Parkı’nı 3 kez yenileyerek her yıl 3 milyon civarında ziyaretçinin bilgilendirildiğini söyleyenOPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, şöyle konuştu:

“Bu topraklar için hayatını feda eden başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum. Biz bu topraklarda doğduk, bu toprakların türküleri ile büyüdük ve bu toprakları bize vatan yapan şehitlerimize borcumuzu ödemek üzere 2006 yılında Tarihe Saygı Projemizi başlattık. 

Yarımadanın girişinde bulunan ve ilk ziyaret noktası olan Akbaş Şehitliği’nidüzenleyerek hakettiği görünüme kavuşması; ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdur. Ekibimizin özveriyle çalıştığı bu proje ile 1990’larda yapılan ve şehit asker sayısına göre küçük kalan sembolik şehitliğimizi, bölgeye gelen ziyaretçilerin rahatlıkla dolaşabilmesine imkan verecek bir hale getirdik.

Buradaki önemli bazı bilgi hatalarını  düzelttik. Akbaş Şehitliği’ni, şehitlerimize yakışır bir görüntüye kavuşturduk bu da bize gurur veren bir proje oldu. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun…”

12 yıldan bu yana Gelibolu’da yürüttükleri OPET Tarihe Saygı Projesi’nin, şehitlere olan minnet duygularının göstergesi olduğunu belirten Öztürk, “2011 yılında hizmete açılan 57. Alay Şehitliği’ndeki gibi Akbaş Şehitliği’nin de 2020 yılına kadar her türlü bakım ve onarım işlerini üstleniyoruz. Biz OPET olarak Tarihe Saygı Projemiz kapsamında; şehitlerimize olan minnet duygularımızın göstergesi olarak yaptığımız çalışmaları bir görev ve sorumluluk sayıyoruz” dedi.

Akbaş Şehitliği’nin yeniden düzenlenmesine 1990’larda yapılan sembolik şehitlikteki bilgi yanlışlıkları, şehitliğin gerçek Akbaş Şehitliği’nde yatan şehit asker sayısına göre küçük kalması sebebiyle karar verilmişti. Bölgeye gelen ziyaretçilerin rahat dolaşabilmesi, tarihimizin doğru bir şekilde aktarılması ve en önemlisi şehitlerimize yakışır bir görüntüye kavuşması için 2013 yılında başlanan proje kapsamında geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan depremler sonrası yeniden ele alınarak iyileştirme çalışmaları yapılarak şehitlik son haline getirildi.

OPET, bu kapsamda dünya tarihinin en kıymetli miraslarından biri olan Troia’nın (Truva),  Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde yapılacak 2018 Troia Yılı çalışmalarına da destek veriyor. Troia bölgesinin kalkınması ve yenilenmesinde katkı sağlayacak olan OPET, ilk olarak açılışı gerçekleştirilecek Troia müzesi ve Troia Ören Yeri’nin bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nde yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları geçtiğimiz ay Çanakkale Valiliği ile imzalanan protokolle birlikte başladı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar