Skunk nedir? Yeni nesil uyuşturucu: Skunk etkileri neler?

Flakka, bonzai ve jamaikadan sonra yeni bir uyuşturucu daha gündeme geldi: Skunk! Peki ya nedir bu Skunk uyuşturucu?

Skunk nedir? Yeni nesil uyuşturucu: Skunk etkileri neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
29 Mayıs 2018 Salı 09:00

Daha önce jamaika, bonzai ve flakka isimli uyuşturucuları duymuştuk. Uyuşturucu tacirlerinin insanları zehirlemek için geliştridikleri yeni nesil uyuşturucunun ismi ise Skunk.

Skunk nedir?

‘Kokarca’ bitkisi olarak bilinen skunk, ağır ve kötü bir kokuya sahip. Skunk maddesi melez bir niteliğe sahip. Skunkın tohumu, esrarın hammaddesi hint kenevirinin laboratuvar ortamında başka uyuşturucularla hibritlenmesiyle geliştiriliyor. Uyuşturucu satıcıları, skunkı ‘kimyevi değil, organik’ diyerek kurbanlarına pazarlıyor.

Skunk, çok çabuk halüsinasyon etkisi gösterebilen, esrardan daha güçlü ve beyin ölümüne daha hızlı götüren maddedir. Esrarın bir türü olan Skunk , uyuşturucu olarak esrara göre daha güçlüdür. Jamaika ve Bonzai gibi sentetik esrar türevlerinin beyne zararı da gücü ile ilgilidir. Yani esrar cinsi uyuşturucu maddelerin etki gücü arttıkça beyne zararı ve dolayısı ile psikiyatrik bozukluk ve akıl hastalıklarına yol açma olasılığı da artmaktadır.

Yani kafaya ne kadar şiddetli darbe gelirse beynin o kadar etkileneceği çıkarsaması ile bu durum aynıdır. Skunk’ın esrardan farklılığı hibrid bir tohumdan elde edilmesidir. Esrarın aktif maddesi olan THC (Tetrahidrokannabiol) , esrar bitkisinde birbirinin ayna görüntüsü iki değişik şekilde oluşur. Bunlardan biri çok etkin diğeri ise etkisizdir ve esrar bitkisinde (hint keneviri) bu her ikisi değişik oranlarda bulunur. İşte hibrid tohumla bu THC nin etkili miktarını çok arttıran bir çeşit oluşturulmuştur. Yani şeker oranı daha yüksek hibrid pancar tohumu yaratmak gibi. Normal esrarda % 2-4 THC varken, Jack Herer , Super-skunk, Northern Lights, Early Girl gibi hibrid tohumdan üretilen esrarlarda % 20 oranına kadar THC bulunabilir.

Skunk (Kokarca) denmesinin nedeni kötü kokusundan dolayıdır. Güçlü etkisinden dolayı etkisinin çabuk başladığı ve halüsinasyon yaptığı bildirilmektedir. Yoğun kaygı, panik ve kusma yapıcı etkisi (özellikle ilk kullanıcılarda)bulunmaktadır. Ayrıca mizaç yükselmesi, normalden farklı hissetme, pelteleşme, zaman ve yer algısının değişimi, paranoya, iştah artışı da yapmaktadır.Güçlü esrar çeşitlerinde olduğu gibi, Şizofreniye kadar varabilen akıl hastalıklarına neden olmaktadır. Beyin kimyasını değiştiren ve bozan her madde kişide değişikliklere , hatta kişilik değişikliklerine bile neden olur.

Yeni nesil uyuşturucu: Skunk etkileri neler?

Skunk (genetiği değiştirilmiş esrar)

Zehir tacirlerinin skunk'ı pazarlamak için kullandıkları slogan "kimyevi değil, organik." Bonzai ve jamaika gibi uyuşturucular nedeniyle ölümlerin fazla olmasını avantaja çevirmek isteyen skunk satıcıları, "skunk organik olduğu için ölüm tehlikesi yok" diye uyuşturucu kullanıcılarını kandırıyor.

Uyuşturucu bağımlılığının çığ gibi büyüdüğü ülkemizde, “Bonzai” “Jamaika” gibi sentetik uyuşturucu maddelerin adlarının ölümle anılması zamanla bağımlılar ve toplumda korkuya sebep oldu. Korku yüzünden kullanımda azalma görülünce zehir tacirleri yeni bir uyuşturucu çeşidini piyasaya sürmekte gecikmedi. Yeni uyuşturucu “skunk” isimli bir çeşit cannabis (esrar) bitkisi. İngilizce skunk yani kokarca denmesindeki sebep ise bitkinin ağır ve iğrenç kokusu. Hızla yayılan skunk, diğer esrar maddelerine göre biraz pahalı.

Kilosu 18-20 bin arasında değişen bu maddenin gramı ise (bağımlılar arasındaki tabirle: fişeği) 50/100 TL’den satılıyor. İngiltere'de laboratuvarlarda geliştirilen skunk, bu ülkeden dünyaya hızlı bir şekilde yayılıyor. SKUNK, Türkiye'de ilk defa 2014 yılında düzenlenen bir operasyonda ele geçirildi. Skunk'ın tohumu, esrarın hammaddesi Hint kenevirinin laboratuvar ortamında başka uyuşturucularla hibritlenmesi ile geliştirildi.

Skunk Türkiye'de yaygın mı?

Türkiye’de ilk defa 2014 yılında görülen maddenin uyuşturucu tezgahlarında satışı da hızla yaygınlaşıyor. ‘Skunk’ın yayılmasının, bonzaiye olan rağbetin azalmasından kaynaklandığını söylüyor satıcılar ve uzmanlar… Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen Hint keneviri; bölgede terör olayları neticesinde güvenlik güçlerinin önlemlerini artırması ve batı illerine sevkiyatın güçleşmesiyle zehir tacirleri dış ülkelere yöneldi. Bu yüzden de 'skunk' ile tanıştı ülkemiz. Bonzai, jamaika gibi maddeler sentetik. Ama “skunk” tamamen bitkisel! Gençlere de, "Bonzai kimyevi olduğu için öldürüyordu, bakın size organik esrar” diyerek sunuyorlar. Uyuşturucu bağımlıları da "Zehirlensek bile kimyevi maddeden olmasın" diyerek kendilerini aldatıyorlar. Ancak bu maddeninaşırı güçlü ve etkili olduğunu bilmiyorlar.

İngiltere’de yıllardır iklim sebebiyle esrarın hammaddesi Hint keneviri yetişmiyor. Laboratuvar ortamında geliştirilen skunk bu ülkede de yetiştiriliyor. ‘Skunk’ İngiltere’de uyuşturucu pazarının yüzde 80’ini oluşturuyor.

Skunk bağımlılık yapıyor mu?

Breaking Bad dizisinden de aşina olunan son derece tehlikeli metamfetamin ve skunk, eroinden daha çok bağımlılık yapan bir tür sentetik esrar özelliği taşıyor. Metamfetamin özellikle Kuzey Kore'de meşhur olsa da artık ülkemizde de görülmeye başlandı.

Skunk belirtileri neler?

–Daha sinirli olmaya başlamak
–Huzursuzluğun gözlemlenmesi
–Tatminsizlik, memnuniyetsizlik
–Zaman zaman aşırı neşe, hareketlilik
–Aile ile daha az zaman geçirmek
–Daha geç saatlerde eve gelmek ya da hiç gelmemek
–Arkadaş çevresinin değişmesi
–Okul başarısında düşme ve okula olan ilgide azalma
-Para harcama miktarında artış
–Kilo kaybı, iştahın azalması ya da artması
–Yorgunluk, halsizlik
–Gözlerde kızarıklık

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar