Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Sabah namazı 2 rekat sünnet ve iki rekat farz olmak üzere 4 rekat kılınır. Peki hangi dualar okunur? Sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
29 Aralık 2017 Cuma 09:44

Sabah namazı 4 rekat olup 2 rekat sünnet ardından 2 rekat farz olarak kılınır. Sabah namazı nasıl kılınır, hangi dualar okunur? İşte 4 rekat olan sabah namazının kılınışı...

Sabah Namazının Sünneti Birinci Rekat

1) Önce "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya" şeklinde niyet edilir.

2) Ardından tekbir getirilir. Tekbir getirirken iki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denir.

3) Sübhaneke duası okunur.

Sübhaneke şu şekildedir: 

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (vecelle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.

Anlamı: Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

4) Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" (Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.)

5) Fatiha suresi okunur: Bismillahirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil'alemin, errahmânir'rahim, mâliki yevmiddin, iyyâke na'budü ve iyyâke neste'în, ihdinessırâtel müstakîm. Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn. Amin.

Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Hamd o âlemlerin Rabbi, o Rahmân ve Rahim, o din gününün maliki Allah'ın. Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. Hidayet eyle bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil.

6) Ardından Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.

7) "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.

Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

8) "Allah'u Ekber" denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ardından "Allah'u Ekber" denir ve doğrularak oturulur.
Sonra tekrar "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

Ardından yine "Allah'u Ekber" denir ve ikinci rekat için ayağa kalkılır.

Sabah Namazının Sünneti İkinci Rekat

1) Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim"

2) Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.

3) "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.

Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

Ardından "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Daha sonra tekrar "Allah'u Ekber" denir ve doğrularak oturulur.

Son olarak "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilerek secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. "Allah'u Ekber" denir ve Oturulur.

4) Art arda Ettehıyyatü, Salli ve Barik duaları okunur. Peşinden Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.

5) Önce sağa sonra sola selam vermek sureti ile selam verilir. Selam verirken, "Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah" denir.

Sabah Namazının Farzı Birinci Rekat

1) Önce ayağa kalkılarak kamet getirilir. Ardından "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının iki rekat farzını kılmaya" denilerek niyet edilir.

2)İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denilerek tekbir getirilir. Ardından Sübhaneke duası okunur.

3)Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.

4) "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinerek üç defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir.

Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

"Allah'u Ekber" denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

"Allah'u Ekber" denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

Son kez "Allah'u Ekber" denir ve ikinci rekat için ayağa kalkılır.

Sabah Namazının Farzı İkinci Rekat

1) "Bismillahir rahmanir rahim" denilerek besmele çekilir. Daha sonra Fatiha suresi ve ardından Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.

2) "Allah'u Ekber" denilerek Rükü'a eğilinir ve üç kez "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulunur ve "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

3) Ardından "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. "Allah'u Ekber" denir ve doğrularak oturulur.

Tekrar "Allah'u Ekber" denir ve secdeye gidilerek üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

Son olarak "Allah'u Ekber" denir ve Oturulur.

4) Sırasıyla Ettehıyyatü, Salli ve Barik duaları okunur. Bu üç duanın ardından Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.

5) Önce sağa sonra ise sola selam vermek sureti ile selam verilir. Selam şöyle verilir ve "Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah" denir.

SABAH NAMAZIYLA İLGİLİ HADİSLER

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

“Kim sabah namazını eda ederse o, Allah’ın himayesindedir. Allahu Teâlâ zimmetinden dolayı sizden birşey talep etmez. Kim Allahu Teâlânın himayesinden birşeyle çıkmak isterse, ona yetişir sonra onu yüzüstü cehennem ateşine atar.

| Hadis-i Şerif, Muslim

 

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:

“Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabah namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek dahi olsa onun ikisine gelirdi.”

| Ahmed Müsned 52/424

 

“Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin”

| Ebu Davud, 2/301, no: 1258; Ahmed b. Hanbel, 2/405

 

“Farz namazların içerisinde, cuma günü (sabahı) cemaatle kılınacak sabah namazından daha üstün bir namaz yoktur. Kim ki bu namazı kılarsa, Allah’ın affına mazhar olacağından hiç şüphem yok-tur.”

| Hadis-i Şerif, Camiüssağir

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar