Rusya yalanladı: Afrin’den çekilmedik

Dün Rusya’nın Afrin’den çekildiği iddialarına karşı Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Daha önce yalanlandı” ifadelerini kullandı.

Rusya yalanladı: Afrin’den çekilmedik
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
20 Ocak 2018 Cumartesi 09:00

Önceki gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Moskova’ya ziyaret yapmıştı.

Ziyaret sonrası Afrin’de bulunan 200 kadar Rus askerinin bölgeden çekildiği iddia edildi. Anadolu Ajansı (AA), Afrin’den çıkan onlarca Rus askeri polisinin, Suriye hükümeti kontrolündeki Nubul ve Zehra beldelerine ulaştığını, bununla birlikte Rus askeri polisinin bir kısmının halen Afrin’de bulunduğunu duyurdu.

Türk güvenlik kaynakları, AA tarafından geçilen bu haberi yalanlamadı, ancak Afrin’den çıkıp rejimin elinde bulunan araziye geçenlerin Rus askeri polis gücü olduğu bilgisini verdi. Afrin bölgesinde halen Rus askerlerinin bulunduğu da vurgulandı.

“DAHA ÖNCE YALANLANDI”  Lavrov, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Lavrov, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde "sınır güvenliği gücü" oluşturulmasına ilişkin yaptığı farklı açıklamalarla ilgili bir soruyu "ABD'nin Suriye'de sınır güvenliği gücü oluşturulması konusundaki çelişkili açıklamalarından endişe duyuyoruz. ABD, Suriye'de alternatif bir güç oluşturmaya çalışıyor ve bu da Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda daha önce verdiği sözlerle çelişiyor." şeklinde cevaplandırdı.

Lavrov, Rus askerlerinin Afrin'den çekilmeye başlamasına ilişkin soruya "Daha önce yalanlandı." diye cevap verdi.

Öte yandan Lavrov, "Daha önce yalanlandı " ifadesini kullanmasına karşın diğer Rus yetkililer bu konuda bir açıklama yapmamıştı.

Reuters'ta geçen haberde de Lavrov, Rus askerlerinin Afrin'den çekilidği yönündeki haberlerin yalan olduğunu açıkladı.Ziyareti olumlu değerlendiren kaynaklar, “Askeri anlamda bazı konular kısa süre için de olsa olgunlaşma sürecine ihtiyaç duyar” dedi. Öte yandan ÖSO güçlerinin Afrin’in doğusunda Azez-Mare hattında konuşlanmaya başladıkları Ankara’da ilgili makamlar tarafından doğrulanıyor. Olası Afrin operasyonuna katılacak ÖSO gücü sayısı 20 bin olarak seslendiriliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Örgütü ise “Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Rus güçleri Afrin’den henüz ayrılmadı” açıklaması yaptı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Türk istihbarat birimleri PYD/YPG güçlerinde de yoğun hareketlilik tespit etmiş durumda. Menbiç üzerinden özellikle Kobani ve Haseke’den Afrin’e doğru güç kaydırmaların olduğuna dair bilgiler mevcut.

Suriye’nin Afrin kentiyle sınır komşusu olan Azez’e, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) takviyesi yapılıyor. Uçaksavar monte edilmiş kamyonetlerle ellerinde Türk bayrakları taşıyarak Azez’e gelen ÖSO güçleri, tekbirler eşliğinde Afrin sınırındaki mevzilerde görevlendirildi.

Genelkurmay Karargâhı’nda da dün yoğun hareketlilik vardı. Harekat, istihbarat, plan prensipler ve lojistik gibi kritik başkanlıklar ile diğer ilgili birimler arasında koordinasyon toplantıları yapıldığı öğrenildi.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile Cerablus ve El Bab ile birlikte terör unsurlarından arındırılarak güvenli hale getirilen Azez’de bulunan ÖSO bileşeni gruplar, kente 14 kilometre uzaklıktaki Afrin sınırında oluşturulan ağır silahların konuşlandırıldığı siperlerde nöbet tutuyor. Ağır silahlarla sınır hattına konuşlanan ÖSO güçleri, Afrin yönünden PYD/YPG’li teröristlerin saldırı ve taciz ateşlerine anında karşılık veriyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar