Mide, Bağırsak Gazı, Şişkinliğe ve Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nedenleri

Gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Karın şişliği neden olur? Gaz sıkışması belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Mide, Bağırsak Gazı, Şişkinliğe ve Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz Sıkışması Nedenleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
9 Şubat 2018 Cuma 13:21

Mide, Bağırsak Gazı, Şişkinliği, Gaz Sıkışması sağlık açısından risk oluşturmazlar. Gaz sıkışması ya da gaz çıkarmak genelde ishal ve kabızlıkla ilişkilendirlir. Genel olarak bağırsakta bireken gaz ağrıya neden olabilir. Bir insanın günde 10 kez gaz çıkarması normal karşılanır.

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına iyi gelen yiyecek ve içecekleri, tedavi yöntemlerini sizler için inceledik ve tüm bilgileri sizler için derledik.

Gaz sıkışması nedenleri

Vücutta gaz oluşumu ince bağırsaklarda sindirilmekte olan karbon hidrat ve yüksek lifli gıdalar tarafından oluşur. Bu durum normaldir. Ancak Aşşağıda belirttiğimiz bazı nedenlerle karşılaşılması durumunda doktorunuza başvurmakta fada var. Lifler kolesterolden, kan şekerini düzenlemeye oldukça faydalıdır fakat aynı zamanda mide ve bağırsakta gaz oluumuna da neden olur. Gaz sıkışmasına neden olan başlıca lifli yiyecekler şunlardır; Meyveler, Sebzeler Kepekli tahıllar, Fasulye ve bezelye gibi baklagiller.

Aşırı Gaza Neden Olan Diğer Unsurlar Şunlardır;

  • Obezite
  • Gıdalara karşı oluşan alerjiler
  • Yemek yerken hava yutma
  • Gazlı içecek ve yiyecekleri tüketmek
  • Kabızlık
  • Bağırsaklarda bulunan parazitler
  • Kısmi olarak bağırsak tıkanıklığı
  • Hamileliği önleyici ilaç kullanımı
  • Aşırı miktarda alkol tüketimi
  • Çok tuzlu veya işlenmiş gıdaların tüketimi
  • Düşük proteinli besinlerin tüketimi
  • Adet öncesi sendrom
  • Stres


Gaz sıkışması belirtileri

Her hastalıkta olduğu gibi gaz sıkışmasının da belirtileri vardır elbette. Bu belirtiler kısaca şöyledir;

  • Karın ağrısı
  • Mide krampları
  • Gaz oluşması
  • İshal
  • Hazımsızlık
  • Nefes almada problem olması
  • Bel ağrısı


Gaz çıkarmak ve gaz ağrıları bazen aldatıcı olabilir bu nedenle doktorunuza görünmenizde fayda var. Bu ağrıların görüldüğü diğer rahatsızlık ise şöyle;

  • Kalp hastalığı
  • Safra taşları
  • Apandisit

Mide, Bağırsak Gazı, Şişkinliği, Gaz Sıkışması nasıl tedavi edilir?

Mide, bağırsak gazı, şişkinliği ya da gaz sıkışması kısa süreli ve ağrısız ise bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ancak yukarıda da belirtiiğimiz gibi bir belirti varsa ağrıların altından başka ciddi bir hastalık olabilir bu nedenle doktora görünmeniz gerekebilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği 3 tarifi aşşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun gaz çıkartmak için 1. tarifi

Öncelikle 1 su bardağı suyu kaynatıyoruz kaynayan su içerisine 50 kuruş büyüklüğünde bir iki dilim kök zencefili atarak 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatıyoruz. Taze olarak tüketilmesi gereken bu tarif, akşam yemeklerinden sonra içilir. Saraçoğlu, bu tarifin 1 ay boyunca uygulanmasını öneriyor.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun gaz çıkartmak için 2. tarifi

Havanda dövülen 1 tatlı kaşığı süpürge tohumu üç-dört yudum su ile yutuluras gaz çıkarmanızı sağlayacaktır. Eğer süpürge tohumunu bulamıyorsanız, taze veya kuru ebemgümeci de faydalı olacaktır Ebemgümeci döbülmeden bir bardak suyun içerisine 1 tattlı karşığı atılarak tüketilir. Abengümeci çayının bir faydası da huzursuz bağırsak sendrmuna iyi gelmesidir. Bu tariflerin dışında melisa limon çayı da gazz çıkarmaya yaran içeceklerdendir. Melisa limo çayı gaz çıkarmaya yaradağı gibi şakinleştirici olarak da kullanılabilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun gaz çıkartmak için 3. tarifi

Gaz problemi yaşayanlar için açık havada yürüyüşler yapması gerektiğine dikkat çeken Saraçoğlu'nun diğer tarifi ise şöyle;

  • 250 gram öğütülmüş tuzsuz leblebi

  • 100 gram öğütülmüş nöbet şekeri

  • 50 gram öğütülmüş damla sakızı

  • 50 gram rezene ve 50 gram anason


Malzemelerin hepsi karıştırılır ve her sabah ve gece yatmadan önce bir tatlı kaşığı yutularak gaz sıkışması, gaz sansıcısı tedavi edilebilir. Prof. Dr.Saraçoğlu, Sabahları bir adet incir ve kayısı yemenin de faydalı olacağını söylüyor.

Gaz sancısı-Gaz sıkışmasına iyi gelen yiyecek ve içecekler

Rezene

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

İdrar söktürücü olarak da kullanılabilen Rezene kötü nefes kokusu dahil, gaz sorunlarına da iyi gelir. Spazm giderici ve antioksidan özelliklerinin yanında, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor başta olmak üzere birçok madde ve element bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Mide gazı ve benzer sıkıntılarda oldukça etilidir.

Yemeklerden sonra birkaç rezene tohumunun çiğnenmesi faydalı olacaktır. Rezene kullanmanın diğer bir yolu ise; 1 bardak suyun içerisine atılan 1 tatlı kaşıı rezene tohumu 7-8 dakika demledikten sonra tohumları süzülerek içilir. günde 2-3 bardak tüketilebilir.

Nane

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

İyi bir spazm önleyici olan nane içeriğindeki mentol yağ sayesinde Mide-bağırsak, safra yolu veya safra kesesi kasılmalarını önlemesi ve geçmesini sağladığı için gaz çıkarmaya da yardımcı olduğu gibi mide şişkinliğinizin de giderilmesini sağlar.

En kolay kullanımı olan taze nane yapraklarının çiğnenmesinin dışında Aktarlarda buabileceğiniz nane çayını demleyerek de tüketilebilir. Nane çayını demlemek için bir fincan kaynamış su içerisine bir miktar nane çayı eklenip 7-8 dakika bekletirek demlenir.


Zencefil

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

Zencefilin sağlık açısından ne kadar faydalı halk arasında da bilirnir. Bu özellilerden biri de gaz ve şişkinliğe iyi gelmesidir. Zencefil bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak bağırsak gazlarını giderir.

dilimlediğiniz bir miktar zencefili bir bardağın içerisine koyun üzerne kaynamış su ekleyerek 10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra içerisine bir çay kaşığı bal ve biraz limon sıktıktan sonra günde 2 defa tüketin. Zencefil, rendelenerek yiyerek de kullanılar bilir ve salatalarınaza da ekleyebilirsiniz.

Papatya çayı

C, A, K ve E Aynı zamanda antioksidan ve flavonoid bakımından zengin olan papatya, şişkinlikten kurtulmak için etkili bir seçenektir. Anti-enflamatuar ve anti-spazmodik etkileri bulunan papatya çayı mide ekişimesi ve midenin yatıştırılması için de kullanılabilir.

Sindirimi kolaylaştıran papatya içerisinde bol miktarda protein barındırmaktadır.

Sıcak suyun içerisinde 10 dakika boyunca bekleterek demlediğiniz papatya çayını yemeklerin arasında 2-3 bardak içebilirsiniz. İsteğe göre papatya çayının içerisine limon ve bal da eklenebilir.

Karaman kimyonu

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

Frenk kimyonu olarak da bilinen karaman kimyonu anti-spazmodik ve antimikrobiyal özelliklere sahip bu bikti içeriğindeki kimyasallar sayesinde sindirim sistemini çok hızlı bir şekilde rahatlatır.

Yemeklerden sonra çiğnenerek kullanılarbilir. Eğer çiğnemek damak tadınıza uymuyorsa birkaç karaman kimyonu tohumunu bir bardağa koyup üzerine sıcak su katıp 10 dakika bekletilir. Ardından süzülerek içilir.

Farklı bir yol ise; Aktarlardan alabileceğiniz çekilmiş karaman kimyonu tozundan 1 çay kaşığı sıcak suyun içerisine atıp karıştırıldıktan sonra ılık olarak tüketilir.

Bal kabağı

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

Hem tatlı yiyim hem de şişkinliğim gitsin istiyorsanız bal kabağı sizin aradığınız yöntem olabilir. çeriğindeki A vitamini, potasyum ve lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminizi hızlandırır ve rahatlamanızı sağlar. her türlü yemeği ve tatlısını yemeniz faydalı olacaktır.

Anason

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

Mide şişkinliği ve gaz problemlerinde etkili olan Anason, Sindirim sistemini rahatlatır ve sapazmı önler. Anason çay olarak tüetilir ve hazırlanışı şöyledi;

1 çay kaşığı kuru anason ya da 3 çay kaşığı teze anason yaprağı kaynamış su içerisine atılır ve 5-10 dakika demlenmesi beklenir. Uyku getirme etkisi olduğu için bu çayın yatmadan önce tüketilmesi gerekir.

Muz

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

İçeriği sayesinde midedei sıvı seviyesini dengeleyen muz, elyaflı yapısı sayesinde kabızlığa bağlı şişkinlik ve gazın giderilmesine yardımcı olur. Günde 1-2 adet muz tüketilmesi önerilir.

Limonlu su

Sıcak suyun içerisine eklenen bir miktar limon günde 3-4 bardak tüketilebilir. Limonlu su bağırsak enfeksiyonlarında, mide yanması, şişkinlik ve gaza bağlı mide şişkinliklerinde oldukça etkili ve kolayca ulaşılabilen bir tedavi yöntemidir.

Kakule

Mide, Bağırsak Gazına, Şişkinliğine, Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir? Gaz sıkışması nedenleri

Kakule bitkisinde hazırlanan çay gaz probleminii ortadan kaldırmak için oldukça faydalı bitkiler arasındadır. Doğu ve Asya ülkelerinde kakule çayının etkisini artırmak için içerisine yeşil çay da eklenerek tüketilir

Bu tedavi yöntemlerine ek olarak parmak uçları ile midenize masaj, Sırtüstü uzanıp belden bükülme, Alaturka tuvalete oturur gibi yere çömelme, yürüyüş, ve dar giyisilerden kurtulmak da gaz sancınıza iyi gelebilir.

NOT: Kronikleşmiş mide şişmesi, mide ve bağırsak gazı gibi prolemleriniz varsa doktorunuza başvurmanız şiddetle önerilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar