MAKS, Mekansal Adres Kayıt Sistemi nedir?

Son dönemlerde sık sık duyulan MAKS yani Mekansal Adres Kayıt sisteminin ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor.  Peki MAKS, Mekansal Adres Kayıt Sistemi nedir, ne işe yarar?

MAKS, Mekansal Adres Kayıt Sistemi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
27 Haziran 2018 Çarşamba 10:42

Adres Kayıt Sistemi, adres bilgilerinin mekânla ilişkilendirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi amacıyla Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce başlatılan bir projedir. Bu sistem ile ülke çapında adres verisi mekânsal konum bilgisi ile beraber toplanmakta ve ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılmaktadır. MAKS ile belediye ortamında yapılan adres numarataj verilerindeki üretim ve güncellemeler anlık olarak Mekansal Adres Kayıt Sistemine kontrollü ve çift yönlü olarak web uygulaması üzerinden aktarılmaktadır.

Belediyeye MAKS’ın Faydaları Neler?

-Belediye içerisinde üretilen tüm Adres bileşenlerine mekânsal boyut kazandırılmıştır.

-MAKS Mekansal Adres veritabanı, ikinci bir veri girişine ihtiyaç duymaksızın, kurum Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS) CBS ürünleri üzerinden güncel tutulması sağlanmıştır.

-Belediye mekansal verisine ihtiyaç duyan kurumlar için, mevcut standartlara uygun bir şekilde veri paylaşımına yönelik veri paylaşım altyapısı oluşturulmuştur.

-Vatandaşların adres bileşenleri ile ilgili hizmetlere daha hızlı ve doğru bir şekilde erişebilmelerine olanak sağlanmıştır.

-Kurumlar arası iletişim ve etkileşimin sağlandığı,

-Mükerrer işlerin son bulduğu,

-Kaynakların etkin kullanılması ile beraber zaman ve maliyet kaybının en aza indirildiği,

-Yapı belgelerine erişimin sağlandığı ve doğru veri üzerinden planlamanın yapıldığı,

-Güncel, standart, doğru, kaliteli ve tek elden yönetilen adres verisine ulaşmak projenin temel kazanımları olacaktır.

MAKS, Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nin Hedefi Nedir?

Bu proje ile çok katmanlı merkezi yapıda bir sistem ve yazılım mimarisinin oluşturulması hedeflenmektedir. Sistem mimarisi; en az bir metinsel veri tabanı katmanı, en az bir mekânsal veri tabanı katmanı, uygulama katmanı ve istemci katmanlarından oluşan çok katmanlı bir mimariye sahip olacaktır. Vatandaşların, adres bileşenleri ve yapı belgeleri ile ilgili süreçlere daha hızlı ve doğru bir şekilde erişebilmelerine ve adrese dayalı hizmetlerde şeffaflığın sağlanmasına yönelik bir altyapının oluşturulması hedeflenmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

a.okan ertuna En beğenilen yorum
aptal devletin şu an hiç bir şekilde çalışmayan boktan bir sistemi...2009 yılında almış olduğum şantiye şefliklerinin hala üzerimde gözüktüğü hala ''kontrol edilmemiş'' yazdığı halde benim üzerimde duran salak bir sistem..