Macron, Bağdat'ta tüm milislerin dağıtılmasını istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani dün Elysee Sarayı'nda görüştü.

Macron, Bağdat'ta tüm milislerin dağıtılmasını istedi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
3 Aralık 2017 Pazar 14:30

IKBY Başbakanı Barzani ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Erbil- Bağdat diyaloğunun başarılı bir şekilde sonuçlanması için girişimde bulunacağını söyledi. Bununla birlikte Macron, Bağdat'tan Haşdi Şabi dahil tüm milisleri lağvetme çağrısı yaptı. Irak ise 'beklenmedik' olarak nitelediği bu çağrı karşısında anayasa hatırlatması yaptı.

"TÜM MİLİSLERİN AŞAMALI OLARAK DAĞITILMASI ÖNEMLİ"

Irak'a seslenen Macron, Şii Haşdi Şabi de dahil olmak üzere tüm milislerin dağıtılmasını istedi. Macron "Aşamalı bir silahsızlaştırma sürecine girilmesi —özellikle son birkaç yıldır Irak'a yerleşen Halk Seferberlik Güçleri'nin (Haşdi Şabi) silahsızlandırılması- ve tüm milislerin aşamalı olarak dağıtılması önemli" diye konuştu.

"FRANSA, IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE ÖNEM VERİYOR"

​Öte yandan Irak'taki Kürtlerin haklarına önem verdiğini belirten Macron, Barzani ile terörle mücadele ve Peşmerge konularını konuştuklarını ifade etti. Macron, Barzani ile IKBY'de 25 Eylül'de yapılan referanduma da değindiklerini belirterek, "Fransa, Irak'ın güçlü olmasına ve Irak'ın toprak bütünlüğüne önem veriyor" ifadelerini kullandı. Irak'ın kuzeyinde sağlanan ateşkesin önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Macron, "Fransa, Irak'ta yapıcı ve ulusal bir diyaloğun oluşması çağrısında bulunuyor" diye konuştu.

Macron, bu diyalog çerçevesinde Irak'ın sınırlarının federal kontrolünün meşruluğunun tanınması gerektiğini ifade ederek, Fransa'nın Irak'ın bütünlüğü ve Kürtlerin haklarının korunması için elinden geleni yapacağını ifade etti.

MALİKİ: MACRON BEKLENMEDİK ŞEKİLDE İÇİŞLERİMİZE KARIŞIYOR

Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki, Macron'a yanıt verdi. Rudaw sitesinin aktardığına göre Maliki "Fransa'nın anayasası, başka ülkelerin işlerine karışmamaları gerektiğini söylüyor. Ama Macron beklenmedik bir şekilde, resmi ve hukuki bir kurumun lağvedilmesi çağrısı yaparak Irak'ın içişlerine karışmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar