Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kene ısırmasında doğru uygulama nedir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kene ısırmasında doğru uygulama nedir? Tüm merak ettiğiniz detaylar haberimizde..

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kene ısırmasında doğru uygulama nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
29 Mayıs 2018 Salı 12:26

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi son yıllarda kırsal alanda yaşayan kişileri korkutan hastalıklardan biridir. Özellikle de hastalık bulaşması sonrasında ölümlerin yaşanması ve bundan dolayı ölüm oranlarının yüksek olması insanların kaygılarını arttırmaktadır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı halk arasında kene ısırması olarak biliniyor. Peki ya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler? Kene ısırmasında doğru uygulama nedir? Detaylar haberimizde.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir RNA virüsüyle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kene ile bulaşan bir virüsün neden olduğu enfeksiyondur. Kenenin insanı ısırması sonrası kana geçen virüs belli bir süre sonra çeşitli belirtilere neden olur. Bu virüs tehlikeli ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu hastalık 2012 yılı sonrasında ülkemizde de ölümlere neden olmuştur.  Son yıllarda ülkemizi daha da etkileyen bir hastalık haline geldi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şikayetleri kene ısırmasından 3-7 gün sonra başlar. Bu süre daha da uzayabilir.

-Genellikle 39 derecenin üzerinde seyreden ateş

-Baş ağrısı

-Mide bulantısı

-Kusma

-Yaygın kas ağrıları

-Vücutta yaygın deri döküntüleri (her türlü döküntü görülebilir), vücutta morluklar, cilt altı kanamalar

-Burun kanaması, idrarda kanama, ağızdan kanama, gaitada (dışkıda) kanama, kan tükürme gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler virüsün kanama bozukluğuna neden olduğunu düşündürür.

-Gözlerde kızarmalar (konjiktival hiperemi)

-Karaciğer veya dalakta büyüme

-Uykuya meyil ve uyku hali

-Lenf bezlerinde büyüme

-Sarılık

-Midede rahatsızlık hissi ve karın ağrısı

 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Türkiye’de Nerelerde Görüldü?

Ülkemizde; Sivas, Çorum, Tokat, Yozgat, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Çankırı, Erzurum, Amasya, Giresun ve Samsun illeri başta olmak üzere birçok ilçede görülmüştür.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında risk grupları; Tarım ve hayvancılık ile uğraşanlar, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, riskli bölgelerde çalışan sağlık personeli, askerler ve riskli bölgelerde piknik yapanlar risk altındadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır?

Hastalık temel olarak virüsü taşıyan kenelerin insandan kan emmesi (kene ısırması) sonucu bulaşır. Ayrıca virüslü kenenin el ile ezilmesi, taze kesilmiş hastalıklı hayvanların vücut sıvıları ile temas ve hasta insanların vücut sıvıları ile temas sonucu da bulaşabilmektedir.

Kene Isırmasında Doğru Uygulama Nedir?

Kene ısırması durumlarında en doğru uygulamalardan biri kenenin en kısa zamanda çıkarılmasıdır. Keneyi mümkün olduğu kadar pens yardımıyla tutularak çıkarmak gerekir. Kene ısırmasında keneyi kesinlikle el ile çıkarmayı denemeyin ve elinizle ezmeyin. Kene çıkarıldıktan sonra deri antiseptik bir madde ile temizlenmelidir. Kenelerin üzerine sigara basmak, kene üzerine çeşitli maddeler dökmek(sıvı sabun dahil) kenenin ani yüksek miktarda tükürük salgılamasına neden olacağından kesinlikle yapılmamalıdır. Şayet yapılırsa, kenenin tükürüğünde bulunan virüsler hızla kana geçebilir. Kene için en doğru uygulama sağlık kuruluşuna gidilmesidir.

Kene Isırmasında Tedavi Nasıl Olur?

Hastalığın tedavisinde güncel olarak kullanılan ve etkinliği bilinen ilaç Ribavirin isimli antiviraldir. Bu ilaç dışında kişi hastaneye yatırılarak destek tedavisi sağlanır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı enfeksiyon hastalıkları tarafından tedavi edilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar