İnfaz-matik nedir? İnfaz-matik ceza hesaplama nasıl yapılır?

Kadın cinayetleri haberlerinden sonra ilginç bir detay ortaya çıktı. Suç işleyen kişiler cezalarını infaz-matik hesaplama uygulamalarında hesaplama yapıyor ve ne kadar hapis yatacaklarını belirliyor. Peki ya infaz-matik nedir? İnfaz-matikte ceza nasıl hesaplanır?

İnfaz-matik nedir? İnfaz-matik ceza hesaplama nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
6 Mart 2018 Salı 11:04

Toplulumuzun kanayan yarası olan kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Bu artışın yanında şaşırtan bazı detaylar ortaya çıkıyor. Bu sonuçlardan biri de "İnfaz-matik hesaplama". Suç işleyen kişi suçu işlemekle kalmıyor yaptığı suçu internet üzerinde uygulaması bulunan "infaz-matik" robotlarında hesaplama yapıyor ve ne kadar süre içeride yatacağını belirliyor. İşte infaz-matik uygulamalarının detayları..

Kadın cinayetlerinde geçen ay, ciddi artış yaşandı. Ocak'ta 28 kadın öldürülmüştü. Şubat'ta 47 kadın cinayeti işlendi. Katillere verilen ceza indirimleri ve infaz süreleri de tartışma konusu... İş o halde ki, internette, kaç yıl hapis yatışlacağını hesaplayan programlar bile var. Sadece 2018 yılının şubat ayında 47 kadın öldürüldü. Her iki katilden biri öldürülen kadınların kocaları, sevgilileri ya da akrabaları... En yaygın cinayet nedeni ise, kadınların boşanmak istemesi. Kadınlar öldürülürken, kadınların katilleri kimi zaman tahrik kimi zaman iyi hal indiriminden yararlanıyor. NTV'den Yağız Şenkal ise başka bir korkunç gerçeği ortaya çıkardı.

Katilin ''Kaç yıl yatarım'' hesabı

Ümraniye'de, ayrı yaşadığı eşi Duygu Kadakal'ı öldüren Hakan Kadakal, cinayeti işleyeceğini aylar öncesinden sosyal medyadan duyurmuş. Hatta kaç yıl hapis yatacağını bile hesaplamış, "7 yıl yatarım" diye yazmış. Kadakal, bu cezayı alacağını internette yer alan "İnfaz- matik" programlarından hesaplamış.

İnfaz-matik nedir?

İşlenilen suçun karşısında ne kadar süre içeride yatacağını belirleyen robot.

İnfaz-matik hesaplama nasıl yapılır?

Bu sitelere girildiğinde önce yaş yazılıyor sonra kaç yıl hapis cezası alındığı yazılıyor ve site kaç yıl hapiste kalacağınızı hesaplıyor. Kadın dernekleri, cinayetlerde ceza indiriminin kaldırılmasını istiyor.

Örnek infaz-matik siteleri

Sözlükte "infaz" ne demek?

1. (bir yargıyı) yerine getirme; yargılama sonucu verilen cezayı uygulama.
2. Birine sözünü geçirme.

İnfaz, hükümlünün bir yerde kapalı tutulması, asgari hak ve hürriyetleri kullanmak kaydıyla kapalı bir alanda yaşamaya mecbur bırakılması, bazı hak ve hürriyetleri kullanamaması veya kısıtlı kullanması suretiyle yerine getirilir. İşlenen suçun türüne ve cezaların ağırlığına göre değişen cezaevi tipleri vardır. Genel olarak bilinen iki tür cezaevi; kapalı ve açık cezaevlerinden oluşur.

Kanunda suç olarak tanımlanan fiilin işlendiği iddia edildiğinde, ilk olarak yargılama kuralları devreye girer, yapılan ceza yargılaması sonucunda sanığın suçu sabit görüldüğünde hapis veya para cezasına karar verilir.Mahkemece verilen bu karar kesinleştiğinde, bu defa cumhuriyet başsavcılığı ceza infaz kuralların uygulamak suretiyle cezanın infazını gerçekleştirir. Bunun anlamı, “mahkumiyet/hükümlü” sıfatını alan bireyin cezası keyfi değil, yine kanunla tanımlanan kurallar çerçevesinde infaz edilmesi demektir. Cezalar; hapis ve para cezaları olarak ikiye ayrılır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar