Geyik böceği nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir?

Bilecik’te ilk defa görülen geyik böceğinin özellikleri ve nerelerde yaşadığı merak edilmeye başladı.

Geyik böceği nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
3 Temmuz 2018 Salı 15:37

Türkiye’de nadir bulunan ve koruma altına alınan geyik böceği Bilecik’te ilk defa görüldü. Japonların bu böceği 150 bin dolara yani 695 bin liraya kadar satın aldıkları iddia ediliyor. Geyik böceği dünyada sadece Hatay’ın Amanos dağlarında yaşıyor. Japonların çizgi film kahramanı, koleksiyoncuların gözdesi olan ve nesli tehlike altında bulunan geyik böceği Bilecik'te görüldü. Nesli tükenmekte olan böceği üniversiteye teslim edildi. Peki ya geyik böceği nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir?

Geyik böceği nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir?

Geyik Böceği, dünya çapında oldukça pahalı ve değerli olan bir böcek çeşididir. Geyik böceği Hatay'ın Amanos dağlarında bulunan bir böcek. Her yerde görünmeyen nadir böceklerden bir tanesi. İnsan sağlığına herhangi bir zararı yok. Bunlar genelde meşelerde ve çürümüş ağaçlarda yaşayan böcekler. Ömürleri yaklaşık 7-8 yıl. Yumurtladıkları zaman 15-20 tane yumurta yapıyorlar. Yumurtladıktan 2 ay sonra da ölüyorlar. Bir geyik böceğinin bu boyuta gelmesi için yaklaşık 8 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu böceğin dünya üzerinde sadece Türkiye'de bulunuyor ve bu yüzden Japonya'da koleksiyoncuların yüksek paralar karşılığında almasına neden oluyor. Geyik böceğini Japonya'da koleksiyon olarak kullanıyorlar.

Bu böceğin boyu yaklaşık olarak 20 cm çapında olmasından dolayı dünyadaki yaşayan böceklerin içinde en büyüdür. Çoğunlukla 15-20 cm arasında boyutu olan bir geyik böceği yaklaşık olarak 100 bin dolar civarındadır. Ayrıca geyik böceğini Japonlar evcil bir hayvan gibi beslemektedir. Almanlarda çoğunlukla geyik böceklerini koleksiyon amaçlı olarak toplamaktadırlar. Geyik böcekleri çoğunlukla dünyada yaşayan ve omurgasız böceklerin kralı olarak bilinmektedir. Geyik böcekleri yapraklı olan her ağacın üzerinde kolaylıkla yaşayabilir. Aynı zamanda ağaçların içerisinden dışarıya süzmüş olan çatlaklarda mevcut olan öz su ile beslenmektedirler. Genellikle çürüyen odunlar da, hasta olan ağaçlarda ve kurtçuklarda rahatlıkla yaşayabilirler.

Genellikle üremek için larva şeklinde doğarlar ve ileride başkalaşım geçirmektedirler. Dişi geyik böcekleri tek yumurtlamada yaklaşık 12-24 adet yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar olgunlaşma evresine geçtiklerinde larva olarak devam eder. Daha sonra larva döneminde çürüyen ağaç kütüğünde takriben 3-5 yıl kadar kaldıkları ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla larva döneminde iken odun yiyicidir. Geyik böceği dal parçalarını ve çam kozalaklarını yerler. Bunun için bu böcek çevreye dost olan bir böcektir. Geyik böcekleri erişkinliğe geldikleri zaman yaprak çeşitlerinden küçük böceklere kadar geniş bir beslenme ağına da sahiptir. Yaz aylarının ortalarında ortaya çıkan geyik böcekleri çoğunlukla antenleri sayesinde iletişime geçebilmektedir. Erkek geyik böceklerinin dişi geyik böceklerine göre çene yapıları daha büyük olmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Fatih En beğenilen yorum
Herhalde elimdeki geyik bocegi evrim gecirmis durumda cunku baya bir buyuk 12 santim var
teoman
yaklasik yedi sene once bende vardi yunanistanda bati trakyada
Fatih
Evede beslenir deniz ben suanda evde besliyorum